Stora takfläktar från Nordicco sparar energi i Östra Göinge

Östra Göinge sporthall med HVLS fläktar från Nordicco Sweden.

Östra Göinge kommun har genomfört ett ventilationsprojekt i Snapphanehallen och Sibbhulthallen, två av kommunens centrala idrottsanläggningar. Två HVLS-fläktar (High Volume Low Speed) från Nordicco installerades i varje hall för att förbättra inomhusklimatet och sänka energikostnaderna. Installationen genomfördes på en dag, och resultaten märktes omedelbart. Användarna upplevde genast en friskare luft och en jämnare temperatur i hela hallen.

Positiva reaktioner och förbättrad inomhusmiljö Den omedelbara responsen från både personal och besökare var överväldigande positiv. Enligt Tomas Wijk, Enhetschef för Drift & Underhåll, är detta ovanligt när det gäller investeringar i ventilation: "Det är sällan någon säger något positivt när vi lägger pengar på ventilation. Folk ser inte ventilationen. Men nu har vi fått positiva reaktioner för att vi investerar pengar i ventilationen."

Energibesparing och hållbarhet Den främsta drivkraften bakom projektet var energibesparingspotentialen. Baldo Cucca, Drifttekniker, förklarar: "Det lät intressant, och vi är intresserade av att hitta besparingarna. ’How low can we go’ är ju intressant!" Genom att sänka framledningstemperaturen och reducera mängden tillförd frisk luft kunde kommunen uppnå samma goda inomhusklimat som tidigare, men med betydligt lägre energikostnader.

Enligt uppskattningar kan projektet med Nordicco bidra till att el- och värmekostnaderna minskar med upp till 20 procent. Efter att ha kört fläktarna i bara två veckor hade flera fördelar redan märkts, vilket fick fastighetsavdelningen att ta projektet ännu längre och installera fler fläktar i andra byggnader.

b
"Johan Sandborg, drifttekniker, tillägger: "Innan har vi väl kanske blåst in onödigt mycket friskluft och det är där vi sparar pengarna nu."

Det nya systemet har också möjliggjort en sänkning av luftflödena, vilket ytterligare bidrar till energibesparingarna. Tomas Wijk beskriver hur fläktarna nu hjälper till att blanda luften i lokalen, vilket gör att ventilationsaggregatet inte längre behöver arbeta lika hårt: "Innan har vi blåst rätt så hårt, men nu behöver vi bara få in värmen och sen så sprider fläktarna den."

b
Snapphanehallen projektet med Nordiccos gigantiska fläktar.

Ett överraskande resultat

En av de största överraskningarna med projektet var hur väl det mottogs av användarna. "Alla tycker det är mycket bättre innemiljö," säger Tomas Wijk och fortsätter: "För nackdelen är ju, när man som vi, har luftuppvärmda hallar, att den varma luften stiger och att man inte använder den fräscha luften som tillsätts eftersom den åker upp i taket helt enkelt. Men nu har vi inte det problemet, så det är ett bra komplement till uppvärmningssystemet. Nu får man jämn kvalitet i hela lokalen."

Wijk uttrycker sin förvåning över hur mycket bättre klimatet upplevs: "Vi visste ju vi skulle få samma luft i hela, men inte att man skulle uppfatta det så mycket bättre."

b
Snapphanehallen med HVLS fläktar från Nordicco.

Sammanfattning

Projektet i Östra Göinge kommun visar tydligt hur moderna och hybrida ventilationslösningar, såsom Nordiccos HVLS-fläktar, inte bara kan förbättra inomhusklimatet utan också bidra till betydande energibesparingar. Genom att minska behovet av kraftig ventilation och istället utnyttja fläktarnas förmåga att cirkulera luften har kommunen lyckats skapa en jämn och behaglig temperatur i sina anläggningar – något som både personal och användare har uppskattat. Med en uppskattad besparing på upp till 20 procent i el- och värmekostnader, är detta projekt en inspirerande modell för andra kommuner och fastighetsförvaltare som söker hållbara och kostnadseffektiva lösningar på sina ventilationsutmaningar.

För fastighetsägare och kommuner som är intresserade av att minska sina energikostnader och förbättra inomhusmiljön, erbjuder Nordicco skräddarsydda lösningar som anpassas efter era specifika behov. Kontakta oss idag för att diskutera hur vi kan hjälpa er att optimera era byggnader.

Läs mer om Nordicco Sverige här eller följ Nordicco på LinkedIn för de senaste nyheterna och uppdateringarna.