Bostadsutveckling i Sollentuna - Settler förvärvar kvarter vid Väsjöbacken

Foto: Settler

Settler har ingått ett avtal med Sollentuna kommun för att förvärva två kvarter på totalt cirka 8 500 kvm BTA, belägna nära vattnet och Väsjöbacken i Sollentuna. Avtalet inkluderar också en option för att bygga ett ytterligare kvarter på torget med delvis vattenläge, omfattande cirka 8 200 kvm BTA. Den första etappen av projektet syftar till att utveckla omkring 120 nya bostäder. Området har en lagakraftvunnen detaljplan, och arbetet med bygglov inleds omgående.

Projektet har utformats i nära samarbete med arkitektkontoret Tengbom, där Settlers erfarenhet av genomföranden förenas med Tengboms arkitektoniska expertis. Resultatet är ett välbalanserat och estetiskt tilltalande projekt som kombinerar variation och tydlig identitet med genomförbarhet och hänsyn till Väsjöbackens omgivningar. Med skidåkning, skridskoåkning, två naturreservat och en träningsanläggning i närheten, erbjuder läget en unik livskvalitet.

”Det är verkligen spännande att få vara en del av utvecklingen av Väsjön. Det är en fantastisk plats där bostäderna mot vattnet och skidbacken kommer att bli helt unika,” säger Robert Vangstad, VD på Settler Properties AB.

Arbetet med bygglov och tekniska handlingar inleds nu. Målet är att fastigheten ska certifieras enligt Miljöbyggnad Silver, och byggproduktionen förväntas starta i slutet av 2025 eller början av 2026.

”Sollentuna växer och behovet av bostäder ökar. Genom att förtäta i ett redan etablerat område bevarar vi Väsjöns gröna landskap och natur. Projektet har höga ambitioner, och det nära samarbetet med Settler från idé till genomförande garanterar bostäder av hög arkitektonisk kvalitet där människor förhoppningsvis kommer att trivas och må bra,” säger Stefan Rydin, ansvarig arkitekt på Tengbom.

Visionen för Väsjön är att skapa en småskalig, variationsrik och naturnära stadsdel med fokus på ett aktivt liv. På sikt planeras över 4 000 bostäder i form av flerbostadshus, stadsradhus och villor.

Väsjön ligger mellan Törnskogens och Rösjöskogens naturreservat, vilket erbjuder unika möjligheter till en aktiv vardag. Fyra sjöar finns på gångavstånd, varav tre ligger i stort sett i orörd natur – Fjäturen, Snuggan och Rösjön. Väsjön, den fjärde sjön, ligger centralt i området och kommer att ha torgplatser, parkstråk, strandpromenad och anslutningar till omkringliggande naturreservat.