Ny metod för att beräkna byggnaders klimatpåverkan under hela livscykeln

Foto: Andrea Hallencreutz/IVL

IVL Svenska Miljöinstitutet har, i samarbete med Sveriges Allmännytta, Byggföretagen och flera aktörer inom bygg- och fastighetssektorn, tagit fram en metod för att beräkna byggnaders klimatpåverkan ur ett livscykelperspektiv.

– Detta är ett första steg mot att få branschen att beräkna hela livscykeln på ett enhetligt sätt. Det möjliggör jämförelser mellan olika aktörer och är nödvändigt för att kunna genomföra rätt klimatförbättrande åtgärder, säger Åsa Thrysin, projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Byggsektorn står för cirka 20 procent av Sveriges totala klimatpåverkan. Inom EU kommer det bli obligatoriskt att deklarera byggnaders globala uppvärmningspotential (GWP) under hela livscykeln, enligt det uppdaterade energiprestandadirektivet (EPBD). Liknande krav ställs redan i EU

taxonomi för nya byggnader.

– EU kräver att klimatberäkningar görs för hela livscykeln av nya byggnader, medan Sverige endast ställer krav på byggskedet via klimatdeklarationslagen. Det finns därför inga nationella riktlinjer för användnings- och slutskedet, och det är detta vi har tagit fram i projektet, förklarar Thrysin.

Målet var att skapa en oberoende och verktygsneutral beräkningsmetod som är i linje med EU

klimatkrav. Detta ger svenska byggentreprenörer och fastighetsägare möjlighet att analysera sina insatser både utifrån nationella och EU-krav. Beräkningsanvisningarna omfattar allt från betongens karbonatisering till rivning och energianvändning under drift.

Projektet har utförts i samverkan med branschorganisationer, byggföretag och fastighetsägare. Olika metodval och scenarier testades i faktiska byggprojekt, och resultaten ligger nu till grund för rekommendationer som presenteras i beräkningsanvisningarna.

– Genom att räkna på hela livscykeln inkluderas viktiga klimataspekter som annars kan förbises, till exempel cirkularitet och energiprestanda under drift. Förhoppningsvis leder detta till bättre harmonisering och gör det enklare att hantera klimatfrågor i byggprojekt, säger Åsa Togerö, expert på hållbart byggande vid IVL.