Mörrums nya skola prisad för lekfull arkitektur och hållbar design

Foto: Johannes Alm

Mörrums nya skola, designad av Fojab, har belönats med Karlshamns kommuns stadsbyggnadspris. Enligt juryn är skolan ett exempel på en lekfull och genomtänkt arkitektur som främjar lärande. Dessutom blev projektet 10 miljoner kronor billigare än budgeterat.

Skolan är en F-6-skola med kapacitet för 630 elever och präglas av ett starkt barnperspektiv – från den fysiska miljöns utformning till elevernas inflytande och delaktighet.

b
Foto: Johannes Alm

Fojabs arkitekter har varit involverade från idé till färdig byggnad, inklusive inredning och utomhusmiljö. Att vara med tidigt i processen är avgörande för framgång, menar Charlotte Kristensson, ansvarig arkitekt. Hon betonar också det nära samarbetet med kommunens tjänstemän, pedagoger och elever. Skolgården, till exempel, utformades utifrån barnens egna önskemål efter att de under en termin arbetat med idéer om "Framtidens drömskolgård".

– Mörrums skola är kronjuvelen, ett av de bästa skolprojekten vi har genomfört. Det har möjliggjorts genom samarbete och delaktighet från början till slut, smarta hållbarhetslösningar och en design som bidrar till barnens lärande, säger Charlotte Kristensson på Fojab.

För att göra den stora byggnaden mer anpassad för barnen har volymen brutits ner till mindre sammankopplade tvåvåningshus, enkla och rena i uttrycket, likt små röda monopolhus. Skolmiljön erbjuder en rik variation av rum i olika storlekar för att möta olika pedagogiska behov.

Varje kvadratmeter i skolan är effektivt utnyttjad, med minimalt med korridorer och istället fokus på lärmiljöer. Projektet slutade dessutom 10 miljoner kronor under de budgeterade 230 miljonerna och tidplanen hölls.

b
Foto: Johannes Alm

Juryn motiverade sitt val med följande ord:

”Genom bevarade träd, uppbrutna volymer, förskjutna gavlar och konsekvent användning av röd kulör visar byggnaden att en stor och modern struktur kan smälta in i en småskalig miljö, med respekt både för sin omgivning och för barnens behov av en trygg plats.

Med utgångspunkt i Blekinges byggtradition har den nya skolan i Mörrum fått en lekfull och genomtänkt utformning, både interiört och exteriört. Tillsammans skapar detta en inspirerande undervisningsmiljö som främjar lärande för både nuvarande och framtida generationer.”
 

b
Foto: Johannes Alm