Rendra AS ingår ett långsiktigt företagsavtal med NCC

– Detta är ett avtal som kommer att påskynda praktisk digitalisering och ett ökat fokus på datasäkerhet, vilket kan lyfta hela den nordiska byggbranschen. 

Det säger Rendras Kristian Samuelsen, som är ansvarig för StreamBIM på den svenska marknaden. Som en del av det undertecknade avtalet har båda företagen avsatt resurser för implementering i många nordiska projekt – både bygg- och infrastrukturprojekt – med start i Sverige och Norge. 

– Detta är ett långsiktigt och ömsesidigt bindande avtal som möjliggör ett nära samarbete mellan de två parterna, där båda kan lära av varandra. Vi tror och hoppas att vi på detta sätt kommer att gynna hela den skandinaviska byggbranschen. När en betydande aktör som NCC väljer att engagera sig, kommer den kunskap som uppnås och den teknik som utvecklas, vare sig man vill eller inte, att sprida sig, säger Samuelsen. 

En av Nordens största entreprenörer NCC-koncernen hade en omsättning på nära 5,2 miljarder USD förra året och sysselsätter totalt 12 200 personer.  

NCC byggverksamhet omfattar skolor, sjukhus, idrottshallar, kommersiella byggnader som köpcentrum och bostadsprojekt. Renovering av befintliga bostäder och kontor har blivit ett allt viktigare affärsområde de senaste åren. Stora delar av de byggnader vi har idag uppfördes när Sverige byggde "Folkhemmet" på 1960- och 70-talen. En stor volym som idag medför ett omfattande behov av renovering. NCC har en uttalad ambition att vara en stor, kompetent och ledande aktör på denna marknad.  

På NCC infrastruktursida genomförs många stora projekt som också kommer att nyttja StreamBIM. 

– NCC står redan ut som en av de bästa i sin klass när det gäller hållbarhet, digitalisering, datasäkerhet och samarbete. Nu vill de använda denna insikt och expertis för att digitalisera sina byggarbetsplatser och ta med sig anställda och underentreprenörer till en ny, högre digital nivå, säger Samuelsen. 

Väl beprövad på stora projekt och projekt som kräver olika säkerhetsåtgärder  

År 2020 tecknade Rendra ett annat initialt avtal med Japans Takenaka Corporation för att leverera StreamBIM till ett tiotal testprojekt, följt av ett treårigt företagsavtal med en uppskattad årlig produktionsvolym på flera miljoner kvadratmeter. Omfattningen av avtalet för byggd yta i produktion som körs i mjukvaran var det största Rendra AS någonsin hade levererat, men det överträffades redan under det första året av avtalet. Som jämförelse är Oslo flygplats Gardermoen bara blygsamma 300 000 kvadratmeter totalt. 

– Vi kan tryggt konstatera att mjukvaran är skalbar. Både när det gäller antalet användare, över kulturer och byggnormer, användningsområden och storlek på de digitala modellerna.  

StreamBIM integreras med NCC befintliga mjukvarulösningar, vilket underlättar ett sammanhängande informationsflöde. Denna flexibilitet gör att olika system kan kommunicera i realtid, vilket optimerar och effektiviserar vardagen genom en digital miljö. Från användarvänlighet till möjligheterna med modell- och datacentriskt arbete på plats. Men de vill också bland annat extrahera stora mängder data från sina respektive projekt för att kunna jämföra dem baserat på faktiska data, hitta synergieffekter och se nya samband över sina olika affärs- och investeringsområden, säger Samuelsen. 

Utvecklingsarbete till glädje för alla  

Det finns dock fortfarande vissa funktionella luckor i StreamBIM som behövde fyllas för att tillgodose NCC behov och önskemål, enligt Samuelsen. För att möta dessa krav upprättades en plan. Rendras utvecklare åtgärdade och implementerade den önskade funktionaliteten och lösningarna, blev NCC alltmer säker på StreamBIM-mjukvaran, utvecklarnas kompetens och Rendras vilja att stödja NCC:s vision. 

– Detta resulterar i skräddarsydd funktionalitet, innovationer och anpassningar som blir tillgängliga för alla våra kunder. Detta är viktigt, inte bara för oss utan också för NCC som är intresserade av att höja hela branschens digitala nivå, och som är så stora att de över tid kommer att arbeta med de flesta aktörer och underentreprenörer i branschen. Därför tjänar de på att alla blir bekanta med framtidens metodik och använder de effektiva, digitala verktyg som vi har idag, säger Samuelsen. 
b

Långsiktigt och engagerat 

 I avtalet anges att NCC har full kontroll över alla projekt de kan starta i StreamBIM – full tillgång till alla funktioner. Det finns dock många projekt att inkludera, så till en början används StreamBIM endast på nya projekt. Här kan metodiken implementeras från grunden. Samuelsen tror dock att bara det kommer att omfatta ett par hundra projekt på kort sikt. Även ett antal projekt med olika säkerhetskrav. Enligt Samuelsen är detta vanligtvis fallet; man identifierar några centrala punkter att utgå från och låter sedan saker och ting expandera naturligt, baserat på vad man finner nytta i och vad som bevisligen fungerar. 

– Alla dessa "normala projekt" är avsedda att köras på våra servrar, i vår molnlösning. När det gäller själva utrullningen har vi hittills koncentrerat oss på att utbilda ‘superanvändare’ och NCC:s ledande VDC-specialister. NCC-resurser som nu är klara och redo att sprida sin kunskap och förankra metodiken och StreamBIM internt i organisationen. Så nu ser vi bara fram emot att komma igång på allvar, avslutar Samuelsen. 

b
Kristian Samuelsen, Head of StreamBIM, Sverige.

Kristian Samuelsen:
 
+46 70-893 35 09
https://streambim.com/