Svenskarnas renoveringsvilja stärks av räntesänkningar

Foto: Milivoj Kuhar / Unsplash

Renoveringsindex för juli visar att renoveringsintresset ökat för tredje gången på sex månader, med ett positivt resultat. Detta index är ett sammansatt mått på svenskarnas renoveringsaktivitet, baserat på ROT-avdraget och SCB:s handelssiffror.

Julis siffror bekräftar att den positiva renoveringstrenden håller i sig. Över hela landet ser vi en ökning på 0,44 procent jämfört med juli året innan, vilket gör det till årets näst största uppgång, endast överträffad av april.

– Återigen visar det sig att den förväntade räntesänkningen som trädde i kraft i augusti, tillsammans med ytterligare sänkningar som förväntas, stärker svenskarnas vilja att renovera och ger dem större trygghet, säger Mikael Holmstrand, vd på Garageportexperten och initiativtagare till Renoveringsindex.

De största ökningarna syns i Dalarna, Halland och Jämtlands län.

– Vi ser nu att renoveringsviljan ökar i stora delar av landet, och det brukar ta tid innan den ekonomiska uppgången syns i renoveringstakten. Med fler räntesänkningar, stabilare elpriser och kraftigt lägre drivmedelskostnader känner många hushåll att de har bättre kontroll över sin ekonomi och vågar återigen investera i sina hem. Vi förväntar oss att denna trend förstärks under hösten, fortsätter Holmstrand.

Under juli månad omsatte handeln med bygg-, vvs-, färg- och elartiklar över 6,18 miljarder kronor, något lägre än förra årets 6,25 miljarder. Svenskarna spenderade också cirka 3,5 miljarder kronor på ROT-berättigade tjänster under månaden.