Fasadbarometern 2024 - Tegel överlägset när det gäller klimatavtryck

Johan Onno. Pressbild: Mur & Putsföretagens Fasadbarometer 2024

Tegel rankas som det mest klimatsmarta fasadmaterialet enligt en ny undersökning från Mur & Putsföretagen. Fasadbarometern 2024, som baseras på bedömningar från arkitekter, byggkonsulter, byggentreprenörer och projektledare inom bygg- och fastighetsbranschen, visar att tegel får högst betyg när det gäller klimatavtryck under en byggnads hela livslängd. Nästan åtta av tio tillfrågade anser att tegel har ett ganska eller mycket lågt klimatavtryck. Efter tegel kommer cederträ (69 procent) och putsad fasad (67 procent).

– Murade och putsade fasader får höga betyg, vilket inte är överraskande med tanke på deras långvariga hållbarhet och robusthet. Vad som är svårare att bedöma är hur nya och mindre testade fasadmaterial presterar över tid, eftersom deras åldrande och underhåll inte är fullt utbedömda, säger Johan Onno, vd för Mur & Putsföretagen.

Klimatdeklarationer vid nybyggnationer fokuserar i dagsläget främst på produktionsskedet, vilket innebär att drift- och underhållsperioder inte beaktas tillräckligt.

– För att minska vår klimatpåverkan måste vi bygga byggnader som har lång livslängd. Livslängd och underhåll är avgörande både för ekonomin och det faktiska klimatavtrycket. En rättvisande klimatdeklaration bör ta hänsyn till detta, tillägger Johan Onno.

Om undersökningen

Fasadbarometern 2024 genomfördes av PFM Research på uppdrag av Mur & Putsföretagen mellan den 3 april och 8 maj 2024. Studien baserades på telefonintervjuer med 140 yrkesverksamma inom bygg- och fastighetsbranschen. Resultaten är representativa för den undersökta målgruppen.