Mammoet lanserar världens största landbaserade kran - med potential för kärnkraftsprojekt

SK6000 har en maximal lyftkapacitet på 6000 ton och kan lyfta komponenter på upp till 3000 ton till en höjd av 220 meter. Kranens design bygger på containeriserade tekniker, vilket gör den enligt tillverkaren lätt att transportera i vanliga fraktcontainrar till vilken plats som helst i världen. Foto: Mammoet

Det nederländska företaget Mammoet, specialiserat på tunga lyft och transporter, har lanserat världens starkaste landbaserade kran, SK6000. Den nya kranen ska öppna upp för nya modulära bygglösningar inom kärnkraftssektorn, med fokus på ökad kostnadseffektivitet och säkerhet.

Enligt Mammoet omdefinierar SK6000 skalan för mänskliga byggprojekt. Den möjliggör konstruktion av stora energianläggningar och infrastrukturprojekt med större komponenter, som kan monteras parallellt. Detta leder till att anläggningar kan tas i drift snabbare och till lägre kostnader.

Användningsområden och kärnkraftsprojekt

Utöver användningsområden inom offshore vindkraftsprojekt och olje- och gassektorn ser Mammoet också potential för SK6000 i nya kärnkraftsprojekt. Företaget framhåller att kranen kan bidra till att påskynda byggnationen av nya kärnkraftverk, som därmed snabbare kan leverera lågutsläppande energi till samhällen.

– När fler nya kärnkraftverk får grönt ljus, hjälper SK6000 sektorn att dra nytta av beprövade byggmetoder. Detta bidrar till att projekten färdigställs snabbare och till att leverera koldioxidsnål energi, säger Mammoet.

Allt fler kärnreaktorer, både stora och små, designas för modulär konstruktion. Detta innebär att komplexa system byggs och monteras på annan plats för att sedan transporteras till byggarbetsplatsen för slutinstallation. Denna metod minskar byggnadsriskerna och hjälper till att hålla både tidsramar och kostnader under kontroll.

Kranens kapacitet och miljöpåverkan

En annan fördel med SK6000 är dess förmåga att drivas med el, antingen från batterier eller direkt från elnätet. Detta ger kunderna möjlighet att minska klimatpåverkan från sina projekt avsevärt.

– Den här kranen är en ingenjörsmässig bedrift som sätter världsrekord, säger Gavin Kerr, global tjänstedirektör på Mammoet. – Hundratals medarbetare har varit direkt involverade i dess utveckling. Det finns ytterst få företag på jorden som skulle kunna förverkliga en kran som denna, och vi är oerhört stolta över att ha gjort det möjligt.

Klar för första uppdraget

SK6000 genomgår för närvarande tester vid Mammoets anläggning i Westdorpe, Nederländerna. Kranen väntas vara redo för sitt första uppdrag senare under året, där den kommer att bidra till att effektivisera och påskynda storskaliga byggprojekt världen över.

Med sin enorma kapacitet och flexibla design kan SK6000 spela en nyckelroll i framtidens modulära konstruktioner, särskilt inom energisektorn, där behovet av snabbare, säkrare och mer kostnadseffektiva byggmetoder är stort.

Källa: World Nuclear News