Klimatomställning i fokus - Ny färdplan för en fossilfri byggsektor

Med den uppgraderade färdplanen vill man främja branschens elektrifiering och ersätta fossila drivmedel. Foto: SBMI, Sveriges Bergmaterialindustri

Bergmaterialindustrin har presenterat en uppdaterad färdplan med målet att uppnå fossilfri bergmaterialförsörjning senast 2045. Sedan den första färdplanen publicerades 2019 har branschen och samhällets klimatomställning gjort stora framsteg. Den nya färdplanen är industrins bidrag till att accelerera omställningen mot en fossilfri bygg- och anläggningssektor.

Den uppgraderade färdplanen från SBMI, framtagen i samarbete med Fossilfritt Sverige, beskriver branschens klimatomställning och lyfter fram de åtgärder som prioriteras. Den betonar även vad som krävs av riksdag, regering och andra aktörer i värdekedjan för att uppnå en hållbar materialförsörjning. Enligt Lisa Sennström, hållbarhetschef på SBMI, är färdplanen en vägledning för hur man kan realisera stora klimatvinster inom bergmaterialindustrin.

Färdplanen kräver:

  • Elektrifiering av branschen och ersättning av fossila drivmedel.
  • Minskade utsläpp från transporter genom bättre lokaliserade täkter och materialterminaler.
  • Stärkt cirkulär materialförsörjning.

Nyckelfaktorer för framgång inkluderar regional planering och samarbete i hela värdekedjan. Mårten Sohlman, vd på SBMI, betonar vikten av att hålla färdplanen aktuell och tydlig, så att alla aktörer har en samstämmig bild av vad som krävs för att nå målet till 2045.

Sedan färdplanen först lanserades har industrin tagit viktiga steg framåt, bland annat genom ökad elektrifiering av täkter och större användning av cirkulära råvaror. Den uppdaterade versionen betonar nu behovet av samarbete för att uppnå klimatmålen.

Färdplanen uppmanar riksdag och regering att ge Länsstyrelserna och SGU uppdraget att utveckla regionala materialförsörjningsplaner, vilka är avgörande för en hållbar bergmaterialförsörjning. För att uppnå fossilfria bergtäkter krävs bland annat förstärkta elnät, ökad elproduktion, tillgång till biodrivmedel, samt ett regelverk som främjar resurseffektivitet och cirkularitet. Dessutom lyfter färdplanen behovet av snabbare och rättssäkra miljötillståndsprocesser samt stöd för klimatinvesteringar.

Bakgrund

Den ursprungliga färdplanen för fossilfri konkurrenskraft lanserades 2019 som en del av initiativet Fossilfritt Sverige. Målet är att minska industrins klimatpåverkan genom att ersätta fossila bränslen, effektivisera transporter och främja cirkulära material. Den reviderade färdplanen från 2024 bygger på tidigare framsteg och klargör industrins prioriterade åtgärder och krav på andra aktörer i värdekedjan.