Svevia genomför stor ombyggnation av E45 - Kontraktvärde 225 miljoner kronor

Svevia anlägger mark, vägar och broar. Foto: Markus Marcetic

Svevia kommer att bredda och bygga om den 9,8 kilometer långa sträckan av E45 mellan Tösse och Åmål, i Västra Götalands län. Projektet, som inleds i oktober och ska vara klart senast 2026, har ett kontraktsvärde på 225 miljoner kronor.

Ombyggnationen innebär att vägen kommer att breddas och anpassas till en mötesfri landsväg med varierande vägtyper: 1+1, 2+1 och 2+2. En ny gång- och cykelväg kommer också att anläggas, inklusive en bro över järnvägen, för att förbättra säkerheten för oskyddade trafikanter.

Projektet är en del av en större utbyggnad av E45. Den första etappen, Ånimskog-Tösse, blev klar 2017. När hela sträckan är färdigställd kommer tillgängligheten och trafiksäkerheten att förbättras för både pendlare, godstrafik och turister i Dalsland.

Inledningsvis kommer berg att sprängas bort för att ge plats åt vägen och gång- och cykelbron. Bergmaterialet kommer att användas som fyllnadsmaterial för bron, vilket minskar behovet av transporter och därmed miljöpåverkan. 

En viktig del av projektet är ett åtta timmar långt tågstopp som är planerat mellan den 14 och 15 maj nästa år. Under detta fönster kommer all tågtrafik att ställas in för att möjliggöra installationen av cykelbron över järnvägen. Tågstoppet är schemalagt långt i förväg och påverkar projektets arbetsplan och logistik.