Hyresmoduler löser temporära lokalbehov

Tillfälliga lokaler är en cirkulär lösning för temporära lokalbehov. Foto: Parmaco

Modulära byggnader är en lösning för myndigheter för att snabbt och enkelt överbrygga tillfälliga lokalbehov. Hyresmodulerna ska möta verksamhetens behov för den tid som behovet består och är jämförbara med permanenta byggnader. Efter hyrestiden används modulerna för nya behov.

Byggnationen av den nya skoldelen ’Planeten’ vid Nya Raketskolan i Kiruna är slutförd och verksamheten har startat i de nya lokalerna. Den 451 kvadratmeter stora flyttbara byggnaden färdigställdes på drygt fyra veckor. Byggnaden upphandlades genom Addas dynamiska inköpssystem vilket möjliggjorde för Kiruna kommun att snabbt och effektivt tillgodose sitt lokalbehov. Parmaco ansvarade för byggprojektet och hyr nu ut byggnaden till Kiruna kommun.

– Vi är mycket nöjda med skolbyggnaden, både vad gäller exteriör och funktion. Vi är positivt överraskade över att den inte ser ut som en temporär byggnad, utan som en ordinarie skolbyggnad. Den är väldigt fint utformad. Vi har fått positiva kommentarer från allmänheten, skolpersonalen och människor som varit engagerade i byggprojektet och uppförandet, säger Viktoria Björklund, skolchef i Kiruna kommun.

– Den nya byggnaden smälter in i omgivningen, där noggrant utformade detaljer som röda räcken och ett mörkare sadeltak skapar en samklang med den befintliga skolan. Med ’Planeten’ vill vi visa att även en flyttbar byggnad kan ha en genomtänkt design utan att kompromissa med estetiken, kommenterar Jonathan Rahm, teknik- och designchef på Parmaco,