Trä är framtidens byggmaterial

Dan Wilhelmson, träbyggnadsspecialist på Wingårdhs arkitekter. Bild: Christoffer Grimshorn, Wingårdhs arkitekter

Att bygga i trä blir alltmer populärt. Trä som material är bland annat starkt, har god isoleringsförmåga, lagrar värme och kontrollerar fukt. Det är också bra för klimatet och hälsan att bo i trähus. Trä är det ideala byggmaterialet för framtiden.

 Av: SOFIA GAD

Trä som material har många värdefulla egenskaper och är det enda förnybara byggmaterialet som används i stor skala. Ett hus byggt i trä har en förväntad livslängd på 100 år, vilket gör att det också är ekonomiskt hållbart, det vill säga kostnadseffektivt.

Utöver att bygga småhus blir det allt vanligare att bygga flerbostadshus och höghus i trä. Tack vare att limträ och korslimmat trä har samma styrka som stål och betong kan det ersätta dessa byggmaterial i stora byggnader och höghus.

Dan Wilhelmson, träbyggnadsspecialist på Wingårdhs arkitekter har över tjugo års erfarenhet i branschen. Han arbetar idag i huvudsak med rådgivning och vägledning i projekt med stora byggnader av trähus.  

– I Sverige har vi en lång tradition av att bygga trähus, men det är först på senare år som trä används i stor skala också för större byggnader och höghus. Det är också mer fokus idag än tidigare på att ha rätt material på rätt plats. Genom att kombinera trä och exempelvis betong där det bäst passar kan man optimera en byggnad vad det gäller både ekonomi och klimatpåverkan.

Kontorshuset Fyrtornet i Hyllie är ett exempel på ett högre hus byggt helt i trä där Wingårdhs arkitekter har varit projekterande arkitektkontor i alla skeden av projektet. Byggherre är Granitor.

b
Visionsbild över fyrtornet Hyllie med omgivning.
Bild: Wingårdhs arkitekter
b
Fyrtornet lutande fasader med en bärande stomme av trä i vinterskrud.
Bild: Kimberly McCleary, Wingårdhs arkitekter

Klimatfördelar genom hela livscykeln

Trä som byggnadsmaterial har klimatfördelar genom hela livscykeln. I produktionsfasen är energin som krävs för att såga eller hyvla låg. Biprodukterna flis och bark kan dessutom användas som biobränsle. Trä är flexibelt och kan monteras om och byggas ut efter att huset byggts. Det kan även återvinnas och återanvändas i en annan byggnad.

– De flesta är överens om att trä är det bästa och mest effektiva sättet att sänka koldioxidavtrycket i en byggnad. Det hållbarhetstänk som växt sig allt starkare i byggbranschen ”spiller” även över på andra material, som exempelvis betong och stål, där det nu finns mer miljövänliga alternativ. Att diskussionen kring trä och hållbarhet har drivit på stål- och betongbranschen att bli mer klimatsmarta är en stor framgångsfaktor för hela byggbranschen.

Industriella byggandet i trä på frammarsch

Barrskog är den vanligaste skogstypen i Sverige och är också det virke som dominerar inom träbyggnation i idag. Söderut, framförallt i Tyskland används exempelvis björk i stor utsträckning, bland annat för att det är ett starkare träslag än både gran och tall.

– I Tyskland används björk framförallt i projekt där man behöver längre spännvidder. I takt med att vi bygger allt större trähus i Sverige tror jag att det kommer bli vanligare här också. Det industriella byggandet i trä har också ökat, vilket gör att fler byggföretag troligtvis kommer använda prefabricerade träelement istället för de prefabricerade betongelement som är mest förekommande idag.

b
Fyrtornet kontorsplan med synlig stomme. Visionsbild.
Bild: Gustaf Wennerberg, Wingårdhs arkitekter
b
Fyrtornet kontorsplan med synlig stomme. Färdigt resultat.
Bild: Gustaf Wennerberg, Wingårdhs arkitekter

Ökad kunskap om trä som byggmaterial

För att byggandet i trä ska ta fart ordentligt behövs även ökad kunskap om träets egenskaper. För ingenjörer och andra i byggbranschen som har lärt sig att arbeta med betong eller stål gäller det sig att skaffa ny kunskap och ta till sig nya metoder och arbetssätt.

På myndighetsnivå behöver också en del byggregler ses över. Exempelvis är många regler idag anpassade till att bygga i betong, till exempel när man gör en energibalansberäkning. Reglera behöver uppdateras så att fördelarna med att bygga hållbart tas med i beräkningen.

– Även kunskapen om trä och brand behöver höjas. Det är exempelvis en vanlig uppfattning att trä har sämre brandsäkerhet än exempelvis stål. I själva verket är trä som material mer brandsäkert, detta tack vare att massivt trä förkolnar och brinner långsamt, medan stål smälter och kan vika sig. Rent tekniskt finns inga större utmaningar i att bygga i trä. Utmaningen ligger snarare i att sprida kunskapen lika snabbt som intresset växer, avslutar Dan Wilhelmson.