Framtidens energilösningar - Spara el och tjäna pengar med smart teknik

Pressbild: Sthlmsmässan

Hur kan du minska din elförbrukning, samtidigt som du får betalt för att bidra till stabiliteten i elnätet och samtidigt gör en insats för samhället? Vilka energilösningar kommer att dominera våra hem i framtiden, och hur kan digital teknik hjälpa dig att spara el? 

Solceller – en lysande trend trots stabilare elpriser

Intresset för solceller fortsätter att växa, särskilt installationer med batterilagring som erbjuder möjligheten till extra inkomster genom att bidra med stödtjänster till elnätet. Även om ersättningarna har stabiliserats i takt med elpriserna, spelar faktorer som hållbarhet och energisäkerhet fortfarande en viktig roll för dem som investerar i solenergi.

Skatteverket öppnar upp för större besparingar och bättre affärer inom solenergi

Enligt Svensk Solenergi nådde antalet nya solcellsinstallationer under första halvåret 2024 de näst högsta nivåerna någonsin, endast överträffade av rekordåret 2023. Minskningen i installationstakten beror på att Skatteverket tidigare nekade det gröna skatteavdraget för batterier kopplade till Svenska kraftnäts stödtjänster. Den 4 juli ändrades dock detta, och nu omfattar skatteavdraget även dessa batterianvändningar.

Anna Werner, vd för Svensk Solenergi, uttrycker sig tydligt i frågan:

– Alla typer av batterier bör omfattas av det gröna avdraget. Vi måste kunna ta tillvara all den billiga solenergin vi kan producera, säger hon.

Automatiserad styrning för ökad energibesparing

Stefan Lundström har minskat sin elförbrukning från 45 000 till 16 000 kWh per år med hjälp av bergvärme, solceller och smart teknik. I år presenterar han nya tips på Hem & Villamässan, där han bland annat lyfter fram en ny, digital lösning:

– Tidigare styrde jag manuellt min elförbrukning, men nu använder jag ett automatiserat system. Det gör att jag slipper ställa in tider för exempelvis tvättmaskinen – systemet kopplas till elbörsen och startar när elpriset är som lägst, säger Lundström.

Framtidens energilösningar: solkraft, batterilagring och effektbaserade elpriser

Solkraft utgör för närvarande bara 2 % av Sveriges elproduktion, men enligt Anna Werner kommer detta att förändras. I takt med att solenergin expanderar blir batterilagring allt viktigare för att lagra överskottsenergi.

– Solceller och batterier är framtiden. Hem och elbilar kommer att vara en del av ett integrerat system som optimerar användningen av lagrad energi, säger Werner.

Stefan Lundström påpekar att den nya prismodellen för elnätet, som införs 2027, kommer att baseras på effektuttag, vilket innebär att den som belastar elnätet mer kommer att få en högre räkning. För hushåll med elbilar kan batterilagring hjälpa till att hålla nere kostnaderna.

– Batterier kan användas för att minska effekttopparna, vilket resulterar i lägre elpriser, säger Lundström.

Viktig kunskap för att göra smarta investeringar

På mässan kommer besökare att kunna få kostnadsfri rådgivning om solcellsinvesteringar. Svensk Solenergi betonar vikten av att förstå de ekonomiska kalkyler som ligger till grund för offertens beräkningar, då framtida elpriser är svåra att förutspå.

– Det är omöjligt att säga exakt hur lönsam en solcellsanläggning kommer att vara, eftersom vi inte kan förutse elprisernas utveckling under de kommande 30 åren. Därför är det viktigt att offerten tydligt visar vilka antaganden som ligger bakom kalkylen, säger Anna Werner.