Cirkulär ekonomi - Wavin tar steget mot mer återvunnet material

Wavins nya återvinningsanläggning – krossning av plaströr för en miljövänlig framtid. Foto: Wavin

Att minska användningen av naturresurser och öka återvinningsgraden inom byggbranschen är avgörande för att främja en cirkulär ekonomi. Inom Wavin, en tillverkare inom VA- och VVS-branschen, har flera initiativ tagits för att ta ansvar för den egna miljöpåverkan. En ny investering i en återvinningsanläggning på fabriken möjliggör krossning av plaströr och återinförande av materialet i tillverkningsprocessen.

Enligt Boverkets statistik står bygg- och fastighetssektorn för en femtedel av samhällets klimatpåverkan och 40 procent av avfallsmängderna. Företag måste därför arbeta aktivt för att minska användningen av naturresurser och öka återvinningen för att främja en cirkulär ekonomi.

En nyligen genomförd analys av tillverkaren Wavin visade att 90 procent av CO2-utsläppen från produkten Wavin Wafix PP kommer från produktionen av råmaterial och förbränning av uttjänta produkter. Endast två procent av produktens totala utsläpp kommer från produktionen av Wavin Wafix PP. Detta understryker behovet av att övergå från användning av jungfruligt material och förbränning av hårdplaster till att återvinna och använda återvunnet material.

För att möta de ökande kraven på marknaden har Wavin investerat i en ny återvinningsanläggning på fabriken i Eskilstuna, vilken möjliggör återanvändning och återinförande av krossat material i tillverkningsprocessen. Företaget strävar efter att öka andelen återvunna massor i sitt material från cirka åtta procent till 25 procent på Europa- och Mellanösternnivå till 2025.

Wavins fabrikschef, Kristoffer Sandberg ser positivt på marknadens ökande efterfrågan på återvunnet material och betonar företagets engagemang för att anpassa sig för att möta dessa nya behov. Kristoffer Sandberg avslutar med att poängtera att den nya krossen är ett steg i rätt riktning, men att företaget fortsätter att utforska andra aspekter av hållbarhet, inklusive användningen av biobaserade råvaror.