En miljon hushåll i Sverige har enskilt avlopp men vem har koll?

Caroline Harrå, Branschutvecklare VA och Små Avlopp. FOTO: Privat

Avlopp – viktig fråga för miljö, hälsa och samhällsutveckling

De flesta avlopp i Sverige är anslutna till det kommunala VA-nätet, men visste du att hela 1 miljon avlopp är så kallade enskilda avlopp, eller små avlopp som de också kallas? Det vill säga avloppssystem som är utanför kommunens regi, där avloppsvattnet renas lokalt och släpps ut i närheten. Av dessa 1 miljon avlopp är ungefär 700000 anslutna till en eller flera toaletter.

Fördelarna med enskilda avlopp är många. Till exempel kan man bo och arbeta mer flexibelt. I stället för att vänta på kommunalt vatten och avlopp (VA), vilket ibland kan dröja många år, kan en eller flera fastigheter tillsammans lösa behovet av ett fungerande avlopp. Detta sparar tid och pengar och möjliggör att man till exempel kan flytta permanent till fritidshuset.

Det finns lagar, regler och allmänna råd som styr hanteringen av de enskilda avloppssystemen. Kommunen ansvarar för tillstånd och tillsyn, men det är ofta fastighetsägaren som ansvarar för drift och skötsel av avloppet.

b
”Framtidens VA innebär inte bara robusta och hållbara system, utan även ett helhetstänk kring miljö, hälsa och samhällsutveckling”, skriver VVS-fabrikanterna.
FOTO: Pressbild

Många avlopp i Sverige är olagliga

Av de cirka 700000 avlopp med en eller flera toaletter anslutna, saknar ungefär 240 000 annan rening än slamavskiljning, vilket är problematiskt. Orenat avloppsvatten bör inte finnas i närheten av dricksvattenbrunnar eller badsjöar. Enbart slamavskiljning är inte tillräckligt för att rena vattnet. Detta kan leda till sjukdomar och bidra till övergödning i våra vattenmiljöer. Enligt miljöbalken från 1969 är det olagligt att sakna annan rening än slamavskiljning.

Caroline Harrå, branschutvecklare på VVS-Fabrikanterna, påpekar att många fastighetsägare kanske inte är medvetna om detta.
– Vi vill inte jaga enskilda fastighetsägare eller p
åtvinga onödiga lösningar, men det är viktigt att man ser över sitt avlopp och byter ut det om det om det inte fungerar. Det är bra att känna till också att ett enskilt avlopp normalt håller i 20–30 år. De flesta husägare vill göra rätt för sig, men många saknar kunskap om vilket avloppssystem de har och om det är tillräckligt bra. Så länge avloppet fungerar engagerar sig få i frågan. Här har vi verkligen en utmaning eftersom alla avlopp måste ses över regelbundet och dessutom åtgärdas om de är undermåliga, säger Caroline Harrå.

 

b
”Framtidens VA handlar om att skapa ett hållbart och resilient system där miljö och hälsa går hand i hand. Det är inte bara en fråga om teknik, utan också om att skapa en kultur där vi alla tar ansvar för vår vattenmiljö”, säger Caroline Harrå, branschutvecklare VA och Små Avlopp.
FOTO: Pressbild

Den nationella åtgärdstakten är alldeles för låg

Åtgärdstakten för enskilda avlopp mäts årligen av Maskinentreprenörerna och VVS-Fabrikanterna sedan 2009. Ett välskött enskilt avloppssystem kan hålla i 20–30 år, vilket innebär att cirka 36 000 system behöver åtgärdas årligen för att upprätthålla en hållbar åtgärdstakt. För närvarande ligger åtgärdstakten på under 2 procent, vilket är hälften av behovet. För att långsiktigt nå en hållbar nivå behöver Sverige en åtgärdstakt på cirka 5 procent.

– Vi frågar alla kommuner samma fråga varje år: ”Hur många tillstånd för enskilda avlopp beviljades i din kommun föregående år?” På så sätt kan vi räkna ut och följa åtgärdstakten över tid, men tyvärr ser vi en dyster trend. Vi satsar inte tillräckligt med resurser på denna fråga, fortsätter Caroline Harrå.

I Sveriges 290 kommuner varierar uppmärksamheten kring åtgärdstakten kraftigt. Vissa kommuner har få enskilda avlopp medan andra har flera tusen. En del kommuner lägger mycket tid och energi på att säkerställa att deras enskilda avlopp är i gott skick, medan andra prioriterar detta lägre. Frågan får sällan nationell uppmärksamhet och få politiker eller partier driver frågan om enskilda avlopp i sina valkampanjer – trots att det vore önskvärt.

Avlopp är en viktig fråga för miljö, hälsa och samhällsutveckling

När vi talar om framtidens VA tänker många på kommunalt vatten och avlopp, men enligt VVS-Fabrikanterna kan detta begrepp inkludera mycket mer. Framtidens VA innebär inte bara robusta och hållbara system, utan även ett helhetstänk kring miljö, hälsa och samhällsutveckling.

En vision för framtidens VA kan innebära att alla enskilda avlopp är i gott skick och att de produkter och system som används håller hög kvalitet. Detta är viktigt för både miljön och folkhälsan. För att uppnå detta krävs tydliga lagar och regler som är lätta att följa, samt en stark tillsyn från kommunerna. Här har kommunernas miljöinspektörer en viktig roll, då de utövar tillsyn och har en direkt dialog med många fastighetsägare. Det är viktigt att miljöinspektörerna får förutsättningar att göra ett bra jobb, så viktig kompetens kan stanna kvar inom kommunen. Detta skulle bidra till en mer effektiv tillsyn och därmed bättre hantering av enskilda avlopp.

I en kommun med cirka 400 enskilda avlopp arbetar en miljöinspektör som tycker att enskilda avlopp länge prioriterats bort av politikerna.
Det är bara jag på kommunen som jobbar som miljöinspektör. Det är väldigt trögt administrativt men framför allt är det resurser som saknas. Vi har koll på de avlopp som inte fungerar alls, det vill säga de avlopp som är rödmarkerade i våra system. De övriga avloppen hinner jag knappt med. När jag började hade vi väldigt många öppna ärenden, jag har försökt att ta tag i våra register och städa upp men det är väldigt tidskrävande. Jag kan idag bara bedriva skrivbordstillsyn, säger miljöinspektören som vill vara anonym.

Innovativa lösningar och smart övervakning

Innovativa lösningar kan spela en stor roll i framtidens VA. Det finns många metoder för lokal rening av avloppsvatten, inklusive markbädd, infiltration och de alltmer populära minireningsverken. Teknik som smarta övervakningssystem som kan identifiera och larma om problem i realtid, samt avancerade reningsmetoder som är både kostnadseffektiva och miljövänliga, kan förändra hur vi ser på och hanterar avloppssystem. Utbildning och information till fastighetsägare är också avgörande för att säkerställa att systemen underhålls korrekt och att alla är medvetna om vikten av att följa gällande regler.

– Framtidens VA handlar om att skapa ett hållbart och resilient system där miljö och hälsa går hand i hand. Det är inte bara en fråga om teknik, utan också om att skapa en kultur där vi alla tar ansvar för vår vattenmiljö, säger Caroline Harrå.

Ledande inom hållbar avloppshantering

Genom att satsa på forskning och utveckling inom VA-sektorn kan Sverige bli en ledande nation inom hållbar avloppshantering. Med en kombination av teknisk innovation, starka regelverk och engagerade fastighetsägare kan vi skapa ett framtida VA-system som är både effektivt och miljövänligt. Detta är inte bara en nödvändighet för att skydda våra vattenresurser, utan också en investering i framtida generationers hälsa och välmående.