Teknologisk medicin i fokus - Nytt projekt för byggarbetare

Pressbild: Galaxen Bygg

Ett pilotprojekt mellan Galaxen Bygg och MedTech-företaget Curest har visat att många deltagare har upplevt förbättringar med en ny typ av fysioterapi som använder VR-glasögon. I höst kommer ytterligare 75 personer med nack- och axelbesvär inom Galaxens verksamhet att få möjlighet att prova behandlingen.

– Vi hoppas att de positiva resultaten fortsätter att synas i en större grupp. Det är betydelsefullt om vi kan hjälpa människor att behöva färre anpassningar på jobbet eller känna mindre smärta efter arbetsdagen, så att de kan delta i familjeaktiviteter eller sköta om sina trädgårdar, säger Veronica Andersson, regionchef Syd på Galaxen Bygg.

I våras inledde Galaxen Bygg och Curest ett pilotprojekt där 13 arbetstagare som får stöd från Galaxen Bygg under cirka två månader fick testa en ny form av fysioterapi för smärta. Genom VR-glasögon sker rehabiliteringen i en interaktiv virtuell miljö med övningar som syftar till att minska smärta och förbättra koordination, rörlighet och styrka. Glasögonen registrerar rörlighet och kroppskontroll, vilket gör att behandlingsplanen kan anpassas.

– Vi har inte utvecklat något nytt medicinskt, men vi har gjort det möjligt för träning och tester som tidigare gjorts i labbmiljö att genomföras hemma hos patienterna, säger Emil Lilja, vd på Curest.

62 procent av deltagarna har rapporterat en minskning av smärta efter projektets slut. Även de som inte är vana vid teknik har visat sig kunna använda VR-tekniken.

– I början var det lite ovant, men nu känns det bra. Jag ser att jag gör övningarna, och om det hjälper mig att må bättre är jag villig att fortsätta, säger Kent Sahlström, en av deltagarna.

Det nästa steget är att utvärdera en större grupp, med start den 7 oktober. Projektet riktar sig till arbetstagare och arbetssökande som har kontakt med Galaxen Bygg, och upp till 75 personer får chansen att testa behandlingen.

– Projektet har gått smidigt och deltagarna har varit nöjda. Att en stor del har känt en förbättring ger oss anledning att fortsätta med en större studie för att samla mer data, säger Veronica.