Byggstarterna ökar marginellt - Bostadsbyggande och övrigt byggande följder olika trender

Foto: Guilherme Cunha / Unsplash

Byggstarten av nya byggprojekt ökade med 0,4 procent från juli till augusti enligt Byggfaktas Byggstartsindikator. Bostadsbyggandet steg med 1,5 procent, medan övrigt byggande minskade med 0,1 procent. Under det senaste året har Byggstartsindikatorn ökat med 11 procent, medan bostadsbyggandet har stigit med 29 procent och övrigt byggande med 4 procent.

Byggstartsindikatorn, som mäter utvecklingen inom bostads- och övriga fastighetssektorer, beräknas baserat på byggkostnaderna för nybyggnadsprojekt. Eftersom indikatorn publiceras med kort fördröjning ger den en tidig indikation på byggkonjunkturen som ofta inte syns i offentliga data förrän flera månader senare.

Under augusti steg Byggstartsindikatorn med 0,4 procent. Tidigare månadsutfall har reviderats ned, särskilt för byggande utanför bostadssektorn, med nya data. Jämfört med samma månad föregående år var årstakten 11,2 procent i augusti.

Tor Borg, analyschef på Citymark Analys och Byggfakta, kommenterar: ”Byggstartsindikatorn visar en tydlig uppåtgående trend i augusti. Den har påverkats starkt av stora industriprojekt, men denna effekt börjar avta. Bostadsbyggandet återhämtar sig, vilket bidrar till uppgången. Tidigare utfall har reviderats ned något, vilket gör att årets uppgång ser något mindre dämpad ut än tidigare.”

Byggstartsindikatorn för bostäder ökade med 1,5 procent i augusti och var 29,4 procent högre jämfört med förra året. Indikatorn har nu stigit i tolv månader i rad, vilket understryker en pågående återhämtning. Tidigare månadsutfall har också reviderats upp något. Tor Borg påpekar: ”Även om den procentuella ökningen är stor ska man inte överdriva styrkan. Indikatorn är fortfarande på bara hälften av nivåerna från hösten 2021 och den baseras på byggkostnader, vilket innebär att det fysiska byggandet är ännu lägre.”

Byggstartsindikatorerna, som ofta föregår förändringar i den offentliga statistiken, tyder på att årstakten för byggstartade bostäder kommer att landa strax över 26 000 för 2024, enligt Tor Borg.

Byggstartsindikatorn för övriga byggnader minskade med 0,1 procent i augusti och ökade med 3,9 procent jämfört med samma månad förra året. Stora revideringar av tidigare utfall, särskilt för industriprojekt, har påverkat denna indikator. Tor Borg förklarar: ”Byggstartsindikatorn för övrigt byggande är på en hög nivå, driven av stora industriprojekt, men denna effekt börjar nu avta. Revideringar har också gjort att den tidigare snabba uppgången ser mer dämpad ut.”

Den uppskattade byggkostnaden för nyproducerade projekt under det senaste året är totalt 130 miljarder kronor, varav 43,9 miljarder kronor avser bostäder och 121,2 miljarder kronor övriga byggnader.

Revideringar av tidigare månadsutfall har resulterat i att utvecklingen för det totala byggandet samt övrigt byggande under 2024 ser svagare ut än tidigare.

Källa: Byggfakta