Vikingaskolan får nytt liv - Första spadtaget taget

Pressbild: Lunds kommun

I förmiddags hölls ett symboliskt första spadtag för projektet att utveckla Vikingaskolan. Den nuvarande enplansbyggnaden har rivits för att ge plats åt en ny skolbyggnad och en fin skolgård. Den tvåplansbyggnad som ligger vid parken kommer att renoveras och bevaras. Dessutom får skolan ett större och mer funktionellt tillagningskök.

– Den nya Vikingaskolan kommer att vara ett lyft för hela området och är en viktig satsning för östra Lund. Den nya byggnaden kommer att inkludera moderna inslag som solceller, en fruktträdgård och möjligheter för eleverna att odla, säger Mattias Olsson (S), ordförande för barn- och skolnämnden i Lunds kommun.

Efter ombyggnaden kommer Vikingaskolan att ha kapacitet att ta emot 750 elever.

– Den nya skolan vi bygger idag är inte bara en ersättning för den gamla, utan också en chans att föra vidare arvet från Vikingaskolan in i framtiden. Vi strävar efter att skapa en modern, hållbar och inspirerande lärandemiljö som är öppen och inkluderande för alla, oavsett bakgrund, säger Emelie Strand, rektor för Vikingaskolan.

Skolan beräknas vara klar under 2026, medan skolgården kommer att stå färdig året därpå. Entreprenören för projektet är MVB Syd.