Hållbar renovering - En trend som är här för att stanna

Det är sedan länge vedertaget att det går bra att renovera trägolv och bevara dess skönhet för kommande generationer. Möjligheten att förnya och renovera också halvhårda golv är inte längre bara en trend. Det har blivit en alltmer naturlig del i hur vi tänker, planerar och agerar.

Intresset från både fastighetsägarna och städbranschen, har vuxit världen över där framför allt Tyskland, USA och Nederländerna redan renoverat tusentals kvadratmeter golv. Också i Sverige ligger vi långt fram i vårt sätt att förhålla oss till återbruk, förnyelse och renovering.

Golvförnyelse och renovering i stället för nyinstallation av halvhårda golv ex. linoleum, vinyl, LVT och gummi, innebär minskad energianvändning och minskat utsläpp av koldioxid. Dessutom reduceras både stilleståndstid och kostnader, vilket gör att denna lösning och metod, som kallas Bona Resilient Solution, ligger helt rätt i tiden, berättar Marc Janssen, Commercial Director Resilient på Bona.

l

 

Bona har sedan företaget grundades 1919 varit tydlig med sitt hållbarhetsarbete och driver hela tiden på golvbranschen att fortsätta utvecklas. Enligt en IVL-rapport som tagits fram, minskar koldioxidavtrycket med hela 90% vid renovering, så i stället för att riva ut och installera nytt golv kan Bona Resilient Solution användas för att på ett kostnads- och tidseffektivt sätt förlänga livslängden på golvet och ge det ett nytt utseende, samtidigt som miljön besparas.1

Klimateffektivt Vid renovering kan resursförbrukning i form av transporter, elanvändning, förbrukningsvaror och material minska med uppemot 90 %, vilket har stor betydelse i takt med att miljökraven på bygg- och fastighetsbolag ökar.

Tids- och kostnadseffektivt Golvförnyelse är en ekonomiskt genial lösning, där man sparar stora summor jämfört med att byta ut det. Om man ex. skulle behöva stänga ner en operationssal för golvbyte kan det ta upp till en vecka, medan en renovering sker inom 2 dagar. I detta exempel minskas driftstoppet med 60%.

Nytt utseende Man kan välja olika färger och dekorativa färgchips för att på så sätt förändra utseende och stil på golvet. Ett annat alternativ är att man kan lägga till sitt varumärke eller andra dekorativa element för att höja intrycket ytterligare.
 

b
Bilderna visar före och efter renovering på ett spa- och hälsocenter där man såg alla fördelar med Bona Resilient Solution.

Bona Resilient Solution för halvhårda golv återställer slitna och skadade gummi-, PVC-, PU-, LVT-, vinyl- och linoleumgolv. Systemet består av produkter och metoder som täcker in allt från helrenovering och lackning till daglig rengöring, vilket ger golvet en längre livslängd och förvandlar golvet med ett nytt fräscht utseende.

Läs mer på Bona.com/Resilient

l
 

k