Varje sekund förloras 3 500 kronor på grund av fel och brister inom byggbranschen. Totalt landar de årliga kostnaderna på hela 111 miljarder kronor – motsvarande tre Öresundsbroar eller nästan hela statsbudgeten för utbildning och forskning. Byggexperten Johan Smeds menar att lösningen ligger i att satsa mer på tidig planering.
– Genom att lägga mer tid på projekteringen i projektets tidiga skede kan man minska sina förluster avsevärt. Det är en investering som lönar sig, säger Johan Smeds, byggingenjör och teknisk specialist hos SBR.
Enligt en rapport från Boverket går cirka 10 procent av byggprojekts produktionskostnader till slöseri på grund av bristfällig planering, medan ytterligare 2–5 procent används för att rätta till fel under själva byggtiden.
– Skadorna varierar. Dels handlar det om byggnadsfysik, där väder och vind påverkar, dels om fel som uppstår under själva byggprocessen, förklarar Smeds, medlem i Svenska Byggingenjörers Riksförbund (SBR).
Regeländringar skapar nya utmaningar
Ett stort hinder för byggbranschen är den höga takten av nya regeländringar. Exempelvis införs löpande EU-krav på klimat- och energideklarationer, vilket ställer nya krav på kompetens.
– Det tar 10–20 år innan nya regler får full genomslagskraft i branschen. Här brister politiken i förståelsen för hur svårt det är att implementera förändringar, säger Smeds.
Han poängterar att det är enkelt att uppdatera ett regelverk, men att det är betydligt svårare att få hela branschen att anpassa sig.
– Regeländringar som kommer för tätt gör det svårt att skapa stabilitet och minska felen. Ett regelverk som får ligga still tillåter branschen att lära sig och implementera systemet ordentligt, vilket minskar kostnaderna för byggfel, förklarar han.
Vikten av kunskapsöverföring
För att reducera byggfel lyfter Smeds fram vikten av att dela erfarenheter och lärdomar mellan projekt.
– Det är avgörande att återkoppla och lära av både framgångar och misstag. Den kunskapen måste spridas vidare, säger han.
Inom Svenska Byggingenjörers Riksförbund (SBR) arbetar man aktivt för att underlätta sådant utbyte genom seminarier och lokala avdelningar där medlemmar delar erfarenheter och diskuterar branschutmaningar.
– Vi ser till att våra medlemmar ständigt håller sin kompetens uppdaterad. Idag räcker det inte med en grundutbildning – nya material, regler och forskningsrön kräver kontinuerlig fortbildning, säger Smeds.
Materialval och kompetens i fokus
Ett stort ansvar ligger på projektörerna att välja rätt material och specificera det noggrant.
– Nya material utvecklas ständigt, och det kräver att vi håller oss uppdaterade. Stabilitet i regelverket är också avgörande för att bygga en kunnig och kostnadseffektiv bransch, avslutar Smeds.