Umeå Energi får drygt 162 miljoner kronor i stöd från EU och Naturvårdsverket genom Klimatklivet. Tack vare bidraget kan därmed planerna på en fullskalig sorteringsanläggning på Umeå Eco Industrial Park förverkligas.
– Det här är ett stort steg på vägen för ett mer cirkulärt Umeå och för vår möjlighet att sänka koldioxidutsläppen, förklarar Mårten Henriksson, affärsutvecklare på Umeå Energi.
Sorteringsanläggningen blir en viktig pusselbit i Umeå Energis verksamhet och för den industriella symbios som växer fram på Umeå Eco Industrial Park, vid Dåvamyran en mil norr om Umeå.
Med sorteringsanläggningen minskar koldioxidutsläppen från Umeå Energis kraftvärmeverk med upp emot 30 000 ton per år, från nuvarande 70 000 ton. Detta tack vare att material – metall, plast, textilier, papper, trä, glas och mineraler – kan sorteras ut från samhällets restprodukter och återvinnas. Anläggningen är ett komplement till den källsortering som redan i dag sker i samhället och förfinar ytterligare den restström som uppstår.
Arbetet påbörjas på en gång och planen är att anläggningen ska stå klar i slutet av 2027. Den kan då generera ett hundratal nya arbetstillfällen, varav cirka 30 i Umeå Energis regi.
Stärker ambitionerna för området
Bakom planerna på anläggningen finns fler lokala intressenter, som Umeå kommun och två av syskonbolagen inom Umeå kommunföretag: Vakin och INAB. Sorteringsanläggningen beräknas kosta totalt 650 miljoner kronor.
– Det här stärker de ambitioner vi har och möjliggör att våra satsningar på området fortlöper som planerat, säger Mårten Henriksson, och syftar bland annat på anläggningarna för elektrobränsle för sjöfarten (med Liquid Wind), hållbart flygbränsle (med Mana) och slamförbränning (med Vakin och Miwa).
Sneglat mot Tekniska verken
Sorteringsanläggningen har en hög automatiseringsgrad och byggs enligt den senaste standarden. Tekniken är avancerad, med sensorer som känner av och sorterar materialet när det passerar på band. Tekniska verken i Linköping bygger just nu en liknande anläggning.
– Vi har sneglat mot Linköping och har sedan tidigare ett nära samarbete med våra kollegor där. Vi har ju också – tillsammans med RoboWaste, Tekniska verken och Vattenfall – testat tekniken genom det digitala mätverktyget FossilEye, så steget för oss är inte långt, förklarar Mårten Henriksson.
Klimatklivet är ett investeringsstöd som gör det möjligt att satsa på fossilfri framtidsteknik och grön omställning. Det kan sökas av företag, kommuner, regioner och organisationer i hela Sverige. Klimatklivet delfinansieras av EU:s återhämtningsfond, NextGenerationEU.