Detta kan hända med ditt byggbolag när du går bort

Som företagare ligger ett stort ansvar på dina axlar när det kommer till att utveckla, förbättra och driva bolaget i fråga. Detta gäller oavsett vilken typ av företag du bedriver. Handlar det om ett byggbolag specifikt ingår det ofta i ansvaret att köpa in byggmaterial och verktyg, ta kontakt med kunder och försäljare, ha koll på priser och trender, samt se över vilka nya projekt och byggen som kan vara aktuella under de kommande åren. Står du som ensam ägare och företagare ligger allt detta på dig, såvida du inte fördelat ansvaret. 

 

Vad man som företagare lätt glömmer i samband med all planering och det nuvarande arbetet som ska göras är att man bör säkerställa företagets framtid. Har du tänkt gå i graven med bolaget, och vill stå som fortsatt ensam ägare fram till dess, gäller det att du i ditt testamente anger vad som ska hända med bolaget i samband med din bortgång. 

 

Bestäm vad som händer med företaget vid dödsfall

Att stå som ensam företagare och ägare innebär att allt ansvar ligger på dig. Det innebär i sin tur att om du skulle gå bort så kan det uppstå en hel del oklarheter kring vad som fortsatt ska hända med bolaget. Ska det avvecklas eller bedrivas av någon annan? Om inte, hur och av vem ska avvecklingen ske? Vad händer med arvet och företagets möjliga tillgångar?

 

För ett byggbolag, som ofta samarbetar med en drös kunder och försäljare, kommer ett dödsfall påverka flera parter som tidigare varit beroende eller på något sätt kopplade till verksamheten. Finns det andra ägare eller anställda i bolaget kan stora osäkerheter och viss oro uppstå om de inte vet hur och på vilket sätt de fortsatt ska hantera verksamheten. 

 

Skriv ett testamente 

Vill du undvika sådana osäkerheter och onödig oro för både anställda, potentiella ägare, kunder och de säljare ni samarbetar med är det smart att skriva ett testamente. Genom att ange om bolaget ska bedrivas vidare efter att du går bort, och isåfall hur ni ska arbeta för att nå dit, i ditt testamente säkerställer du att företagets framtid bevaras enligt dina önskemål. 

 

Skriva ett testamente för att säkerställa bolagets framtid

Att skriva ett testamente med information om hur du vill att ditt företag ska utvecklas efter det att du gått bort är inte svårt. Det gäller bara att du ska ha koll på vad testamentet ska innehålla och hur informationen ska formuleras för att det ska bli giltigt. Formuleras det på rätt sätt kan testamentet t.ex. styra vem eller vilka som ska ärva tillgångar och aktier. 

 

Finns det önskemål från tidigare ägare om att en viss person ska bedriva företaget vidare ska även detta anges i dokumentet. Det kan vara av stor vikt för företagets kommande utveckling, framförallt om det gäller ett byggbolag. I takt med att kostnaderna inom byggbranschen fortsätter stiga kommer samtliga beslut som tas vara än mer avgörande. 

 

Deklarera företaget

Oavsett vilka önskemål du som nuvarande ägare har kring hur företagets framtid ska se ut finns det krav på att företaget ska deklareras i samband med död av företagare. Finns det ingen specifikt angiven information om detta i testamentet från den avlidne är det upp till dennes arvingar som avgör vad som ska hända med dödsboet och bolaget i fråga. 

 

Det är alltså upp till den eller dem att avgöra om företaget ska drivas vidare eller om det ska avvecklas. Information om hur deklarationen av ett dödsbo, där företaget inkluderas, ska genomföras i detalj finns att hitta hos Skatteverket.se. Vill du få stöd, råd och vägledning i samband med bortgången av en person som bedrev företag rekommenderar vi dig att besöka Efterlevandeguiden.se.