Kexchokladliknande skyskrapan Kineum - Årets bygge 2023?

Kineum har byggts av NCC i Göteborg och är ritat av Reflex Arkitekter. Projektet är ett av 3 nominerade i kategorin Hotell och kontor i Årets Bygge 2023. Foto: Anton Adielsson

En kexchokladliknande skyskrapa som redan blivit ett landmärke i Göteborg. 28 våningar höga Kineum är både en tekniskt utmanande byggnad som nu nomineras som en av tre tävlande i Årets Bygges kategori Hotell och kontor 2023.

– Oavsett om man ska till hotellet eller kontoret går man in i via samma entré, en personalchef i huset sa att det är som att vara på konferens hela tiden, säger Ola Hansson, Investment Manager på NCC Property Development.

bild
Arkitekt: Reflex Arkitekter ​​​​​​. Foto: Anton Adielsson 

Kineum byggs intill ett befintligt kontorshus som renoveras och utvecklas. Husets avtryck på jordens yta är enbart 1 100 kvadratmeter, som en villatomt ungefär. På höjden är det dock desto större – 30 000 kvadratmeter kontor och hotell har byggts totalt.

De tre första våningarna har hotell-, konferens-, och restaurangverksamhet, sedan följer några kontorsplan och efter det åtta våningsplan med hotell, därefter fler kontorsplan och sedan restaurang, spa och pool på plan 27 och plan 28.

Hela projektet är certifierat i Breeam Excellent och har byggts i grön betong som hade 37 procent lägre utsläpp jämfört med standardbetong när den köptes in. Den höga och smala konstruktionen har varit ganska utmanande. Hela skrapans innersta kärna gjöts i glidformsgjutning. Tomten bestod av blålera vilket ställde stora krav på grundläggningen.

– Blålera i kombination med höghus gör det extra intressant. Vi har använt pålar som går ner till berget, och sedan en stor gjuten mittkärna. Normalt gjuter man ett stabiliserande betongfundament på några timmar, här tog det cirka 20 timmar att gjuta den, säger Kristian Klingborn, projektchef på NCC.

Som om det inte vore nog med den tajta byggsajten var även verksamheten i intilliggande hus igång under hela bygget.

Det är ESS-group som driver hotellet ”Jacy’s” och de är redan kända för sina personligt inredda hotell, till exempel Steam hotel i Västerås, Ellery Beach house på Lidingö och Hotell Pigalle i Göteborg. Känslan på Jacy’s ska vara välkomnande 60-tal.  Öppna spisar är till exempel något som NCC fått sätta sig in i ordentligt inför detta bygge.

Årets Bygge arrangeras av Byggindustrin och Construction Summit. Vinnarna koras den 28 mars på Construction Summit, Sergel Hub i Stockholm