Den rådande ekonomiska situationen har lett till att byggindustrin går på sparlåga och samtidigt möter en omfattande kompetensutmaning, särskilt när det gäller klimatanpassning. Många utnyttjar nu den här perioden för att vidareutbilda sig och tillhandahålla den spetskompetens som marknaden efterfrågar. Detta framhävs av utbildningsanordnaren Nackademin, som baserar sina insikter på branschdata.
Den svenska byggindustrin har hårt drabbats av de senaste årens ekonomiska svårigheter, vilket har resulterat i att många byggprojekt har stoppats. Samtidigt rapporterar många företag inom industrin att de saknar den nödvändiga spetskompetensen. Enligt Svenskt Näringslivs rekryteringsenkät upplever endast tre av tio företag att de har den kompetens som krävs för att hantera omställningen*.
– Översvämningar och incidenter medför enorma kostnader för samhället. Dessa incidenter beror ofta på bristande planering och åtgärder för att hantera stora mängder dagvatten, säger Robin Säker, Gruppchef VA & Dagvatten på Bengt Dahlgren AB.
För att möta denna kompetensbrist erbjuder Nackademin kurser inom områden som klimatdeklarationer, skyfalls- och dagvattenhantering, underhåll och renovering av broar och vägar samt cirkulärt byggande och återbruk.
– Många väntar ivrigt på att få nya uppdrag. Vi ser att det finns ett stort intresse för att använda den här tiden till att vidareutbilda sig inom områden som på sikt kommer att vara värdefulla för CV
. Detta, i kombination med den stora utmaning vi står inför när det gäller klimatanpassning av våra städer, har lett till att vi erbjuder kurser som ger kompetensutveckling på detta område för att möta marknadens behov, säger Astrid Westfeldt Corneman, VD på Nackademin.
Nackademins utbildningar inom blå-grön infrastruktur och samhällsbyggnad syftar till att effektivisera byggindustrin och riktar sig främst till dem som redan arbetar inom sektorn och vill stärka sin kompetens. Enligt en enkätundersökning som Nackademin genomförde under 2023-2024, har flera hundra medarbetare uttryckt behov av att gå en utbildning för att förbättra sina kunskaper inom klimatomställning.
– Skyfallsfrågor är mycket aktuella just nu. Idag har vi stora problem med översvämningar, och forskningen visar att detta kommer att bli vanligare i framtiden. Hantering av dagvatten är en viktig del av att bygga motståndskraftiga samhällsmiljöer, säger Christer Axelsson, Gruppchef VA-system på Sweco Västerås.
Det rådande ekonomiska läget har skapat osäkerhet för många när det gäller anställning och karriär. Trots den ekonomiska oron ser Nackademin en möjlighet för både arbetsgivare och anställda att fokusera på kompetensutveckling och vidareutbildning.
– Det är självklart tråkigt att många står utan uppdrag just nu. Men vi hoppas att så många som möjligt utnyttjar tiden till vidareutbildning. Oavsett om det sker genom en befintlig arbetsgivare eller på eget initiativ, kommer det att vara en betydande boost, både för individens CV och för den svenska industrin som helhet, säger Astrid Westfeldt Corneman.