Kontoret Oas i Malmö har hållbarhet och välmående i fokus

Kontorshuset Oas är ett visuellt ankare i kvarteret Abborren. Foto: Maeva Chardon

På samma plats där den gamla järnvägen Sillabanan låg mellan Limhamn och centrala Malmö ligger kontorshuset Oas. En plats för arbete, avkoppling och inspiration.

Kontorsbyggnaden Oas i kvarteret Abborren i Malmö är en 7 500 kvadratmeter stor arbetsplats med fokus på hållbarhet och god arbetsmiljö. Byggnaden kommer att certifieras enligt LEED Platinum och WELL Building Standard, som fokuserar specifikt på människan och hur byggnaden kan bidra positivt till hälsa och välmående. Arkitektkontoret Tengbom har på uppdrag av Skanska tagit fram arkitektur och gestaltning. Oas har inspirerats av symboler för havet samt Malmös industrihistoria med järnvägen och den gamla Kockumsfabriken.

– På innergården, som delas med bostäder, påminns vi om platsens historia då vi låtit delar av den gamla järnvägsrälsen ligga kvar. Skimrande fiksfällmönster, texturer, kontraster samt effektiviserad design har varit ledord för att gestalta Oas fasad. Abstraherade former syns i de mönsterbelagda infärgade fasadelementen i blå-gröna nyanser, gjutna med en miljövänlig betong med 30 procent mindre klimatpåverkan. Det har varit en spännande kreativ process tillsammans med Skanskas projektutvecklingsteam, säger Maeva Chardon, arkitekt och gestaltningsledare på Tengbom.
 

b
Ljuset skapar ett intressant och levande uttryck.
Foto: Maeva Chardon
b
Gröna klätterväxter och blommor längs fasaden. Planteringsytornas kanter är gjorda av Sillabanans gamla rälsar.
Foto: Maeva Chardon

 Aktiv fasad med organiska mönster

Tidigt i processen valde Tengbom att gestalta en uttrycksfull omslutande fasad där byggnaden verkar som ett ankare i området. ”Aktiva” uttrycksfulla fasader utgör en viktig riktlinje även för WELL-certifieringen som syftar till att bidra till en händelserik stadsmiljö.

Fasaderna består av bärande prefabricerade sandwichväggar i betong där det yttre lagret har gjutits i en organisk tredimensionell matris. Genom att spegelvända matrisen i betongelement och ”saxa” modulerna uppnås ett dynamiskt uttryck på ett mycket enkelt sätt.

– I det nordvästra hörnet av kvarteret möter byggnaden platsen med ett avfasat hörn som kragar ut över marken. Gårdfasaden har skapats med samma infärgade betong men utan matris, mönstret återspeglas endast i sina grövre ingjutna konturer, säger Magnus Nilsson, uppdragsansvarig arkitekt på Tengbom.

– Det har varit en rolig utmaning att kunna förverkliga gestaltningen i ett nära samarbete med Strängbetong och Skanska. Byggnaden är projekterad i Revit och tillsammans med Structor har vi detaljritat alla unika fasadelement, säger Henrik Karlsson, handläggande arkitekt på Tengbom.

De två översta våningarna är indragna i enlighet med detaljplan och fasaden är beklädd med ett biobaserat impregnerat furuträ. Den lätta träfasaden utgör en varm kontrast mot den robusta gröna betongfasaden. För att dra fördel av det fina läget finns här gemensamma terrasser med mycket växtlighet som lockar till utomhusarbete, avkoppling och välbefinnande med panoramautsikt över Malmö och Öresund. Taket har även försetts med sedum och solceller.
 

Flexibel miljö som främjar rörelse

På entréplanet finns ett cykelhotell med dusch, omklädningsrum och skåp. På samma plan finns lokaler för butiker eller kafé och under huset finns en bilpool och parkering med laddplatser. Gröna klätterväxter slingrar sig längs med fasaden och trapphusen är utformade för ljudupplevelser som fågelkvitter.

– Entréerna är även designade så att trappan och grönskan längs entréväggen är i blickfånget medan hissen ligger lite längre in. Det ska vara inbjudande att välja trapporna istället för hissen, säger Maeva Chardon.

– OAS har en varm och energigivande atmosfär som är skapad för människor och företag som vill växa och må bra. Det ska vara en plats där det enkelt går att trivas och där man känner sig trygg, avslutar Magnus Nilsson.

 

b
Hörnet har försetts med större fönsterparti för utblickar mot Ribersborgsstranden, Turning torso och Öresundsbron.
Foto: Maeva Chardon
b
Slät infärgad betong med blindfogar i linjer. Generösa balkonger för hyresgäster.
Foto: Maeva Chardon
b
På terrassen kan man ta ett möte eller umgås med kollegor.
Foto: Ulrika Signal
b
Huvudentrén med grönska och trappan i fokus.
Foto: Maeva Chardon

FAKTA

Kontorshuset Oas

Plats: Malmö, Västra Hamnen

Byggherre: Skanska

Arkitekt, koncept och design: Tengbom

Certifieringar: LEED Premium, WELL Standard building Core & Shell

Yta: Totalt cirka 7 500 kvm

Projektstart: Hösten 2019

Färdigställt: Årsskiftet 2024/2025

Faciliteter: Cykelhotell, omklädningsrum och duschar, utomhusgym, bilpool och parkering