Johanna Wikander är vår senaste topprekrytering med stor erfarenhet från branschen. Med stort driv, höga ambitioner och stor samarbetsförmåga kommer hon förflytta Einar Mattsson tydligare framåt på hållbarhetsområdet. Hon får framtidshopp av aktiviteter som begränsar klimatpåverkan, trivs bäst på landstället och har en lite sämre relation till kartor. Johanna gillar också struktur, litteratur och natur.
Berätta, hur har din studie- och yrkesbana sett ut hittills?
— Jag har en magisterexamen i miljövetenskap från Linköpings universitet. Efter ett första jobb inom transportsektorn så har jag spenderat större delen av mitt yrkesliv inom bygg- och fastighetssektorn. Efter närmare 10 år på Skanska har jag varit projektstöd inom nyproduktion av bostäder och miljöansvarig för den dåvarande nordiska affärsenheten för bostadsproduktion. De sista åren jobbade jag internationellt på koncernstaben.
Sedan ville jag byta riktning och ville få mer erfarenhet i Sverige och förvaltning. Då hamnade jag på Stockholms stad där jag först var Hållbarhetsstrateg på Fastighetskontoret och efter det Hållbarhetschef för Stockholmshem under fyra år.
Vad kände du till om Einar Mattsson? Verkar din uppfattning stämma efter en månad här?
— Mitt intryck var att det är ett bolag med tradition som samtidigt vill vara nytänkande. Det intrycket består även nu när jag är innanför väggarna!
Företagets DNA – omtänksamhet, engagemang och framåtanda – är det som en presentation av dig också, eller vad kan du komplettera oss med för egenskaper?
— Företagets DNA var något som tilltalade mig och det är egenskaper som också passar in på min personlighet. En annan av mina egenskaper är att jag är nyfiken på andra människor och deras erfarenheter. Vi har så mycket att lära av varandra!
Hur får du tillgång till den där kloka inre känslan eller rösten som vi alla bär på. Går du i skogen? Mediterar?
— Det finns få saker som är bättre för att komma framåt i tanken som att snöra på sig skorna och ge sig ut på en joggingtur i skogen. Sen pratar jag mycket med min man som alltid ger mig kloka perspektiv.
Vår grundare Einar Mattsson drevs av visionen att alla skulle få det bättre och att förenkla folks vardag. Vilken vision drivs du av?
— Jag delar den visionen med ett tillägg. Jag drivs av att tillsammans med andra visa hur vi skapar ett bättre liv genom att leva hållbart inom vår planets gränser.
Vilka trender finns på hållbarhetsområdet i bygg-, fastighets- och förvaltningsbranschen?
— Att minska vår klimatpåverkan. Men högt, och allt högre på agendan, står vetskapen om att den biologiska mångfalden är kraftigt hotad av ohållbart användande av naturens resurser och pågående klimatförändringar. Med medvetenheten att vi i samhällsomställningen inte får glömma de sociala frågorna. Vi får inte tappa bort att omställningen kan drabba oss olika beroende på var vi bor och vilka förutsättningar vi har.
— Andra områden där det pågår mycket utveckling är att tillvarata på de möjligheter som digitaliseringen kan ge oss genom mätningar, uppföljningar och att vara mer resurseffektiva.
Vilket bolag är bäst på hållbarhet inom vår bransch idag?
— Nu är jag lite partisk som närmast kommer från Stockholmshem, men de allmännyttiga bostadsbolagen i Stockholm och även runt om i landet, är väldigt långt fram i sitt hållbarhetsarbete. De antar ambitiösa mål och driver ett gediget arbete inom både miljömässig och social hållbarhet. Jag lärde mig otroligt mycket genom att vara del av allmännyttans nätverk.
Vad är enklast och svårast med att jobba med hållbarhetsfrågor?
— Det har inte alltid varit enkelt, men den senare delen av mitt yrkesliv så har det blivit enklare att få alla att hålla med om att hållbarhetsfrågor är viktiga. Att vi alla behöver arbeta med hållbarhet och att det i sig skapar möjligheter att utveckla sin verksamhet och affär. Svårast, men även det som gör det så roligt att jobba med dessa frågor, är att det berör i princip alla delar av en verksamhet. En stor bredd av frågor att jobba med.
Hur mycket Greta är du själv?
— Mitt engagemang för miljöfrågor väcktes i tidiga år när sälarna dog av gifter i Östersjön, så jag valde att ägna min universitetstid och mitt yrkesliv åt frågorna. Mitt engagemang blev mitt jobb. Så ja, en del Greta är jag nog, även om jag inte seglar till USA.
Vem är en bra ledare och vad kännetecknar ett gott ledarskap?
— Jag tycker en bra ledare är en sådan som kan skapa engagemang för ett gemensamt mål som alla vill och bidrar till att uppfylla.
Vem är den bästa chef du haft, och varför?
— Jag har haft förmånen att ha flera bra chefer i mitt arbetsliv hittills. Det de haft gemensamt är att de gett frihet under ansvar och skapat ett öppet klimat för att stöta och blöta idéer.
Hur blir vi ännu bättre på att involvera innovationer i vår företagskultur?
— Några viktiga ingredienser för att lyckas med innovation är att samarbeta med akademin och andra aktörer som driver innovation. De bidrar med nya idéer och infallsvinklar. Vi har vår kunskap och erfarenhet om möjligheter och utmaningar inom vår verksamhet för att få idéerna att gå från ritbordet till verkligheten. Våga driva pilotförsök och se det inte som ett misslyckande om inte allt fungerar perfekt, för allt bidrar med lärdomar i slutändan.
Vad ger dig trygghet?
— Jag gillar struktur och metodik. Pågår det mycket runt om mig så är jag helt ok med det bara jag fått ner det i en checklista.
Av vem eller vad får du framtidshopp?
— Jag får hopp av att se, visserligen väldigt sent, mer aktivitet kring att begränsa klimatpåverkan och hantera de klimatförändringar som är här.
Vad ger dig livsglädje?
— Att få gå och skrota på landstället med min familj.
Är du musikalisk?
— Tyvärr inte, jag överlåter till andra i min närhet att ta ton.
Berätta något som du inte tror att många vet om dig.
— Jag är totalt värdelös på kartor! Det har lett till en del desperata förarbyten för att äntligen kunna komma fram till resans mål.
Träningsfreak, bokslukare eller båda?
— Definitivt en bokslukare. Att läsa är ett av mina största intressen, som jag alltid önskar jag hade mer tid för.
Vad läser du just nu?
— Jag läser just nu om ”Lila hibiskus” av Chimamanda Ngozi Adichie. Det är en otroligt bra bok av en mycket bra författare. Det är en komplex familjehistoria, med intressanta karaktärer och som utspelar sig i en omvälvande tid i Nigeria.
Hur är du på en fest? I centrum, smälter in eller står nöjd i ett hörn?
— Jag smälter gärna in. Ni hittar mig inte i täten av conga-tåget (tåg av människor på rad).
Om vi skulle göra ett personlighetstest på dig nu, vad skulle vi få veta då?
— Jag kommer ut som en analytisk, resultatinriktad person med en social sida.
Vilken av dina egenskaper jobbar mest mot dig? Hur hantera du det?
— Jag är lite otålig och vill att saker ska hända snabbt. Det gör att jag nog alltid kommer att få jobba med min tidsuppskattning. Den vetskapen gör att jag ofta lägger upp en plan, som jag sen går tillbaka till och får revidera när jag tänkt till några varv.
Vad har du åstadkommit på Einar Mattsson om tre år?
— Många här på Einar Mattsson gör redan mycket bra jobb inom hållbarhet. Så jag hoppas att jag då har bidragit till att ha tydliggjort vad vi vill uppnå inom hållbarhet. Då har vi också tagit ett antal konkreta kliv framåt som gett resultat.
Vad gör du om tio år?
— Jag trivs otroligt bra med det jag gör, så jag kommer nog att jobba med hållbarhetsfrågor då också.