Byggindustrin måste skifta fokus

Bara i Stockholm planeras det de kommande 15 åren att byggas nya lägenheter för cirka 500 000 människor, vilket är lika många människor som befolkningen under samma period beräknas öka med i hela Sverige. Foto: Pixabay

Warwick Kendrick, som är delägare och vd för byggkonsultföretaget Aurora, arbetar för att få byggindustrin att ta av sig skygglapparna och inse att den inte är hållbar i sin nuvarande form. Han menar emellertid att den kris som industrin nu står inför hade kunnat undvikas om man hade tänkt mer långsiktigt och ser krisen som en möjlighet till förändring.

Text: Alarik Haglund

Warwick Kendrick flyttade till Stockholm från Nya Zeeland 2013 och förutom att han är vd för byggkonsultföretaget Aurora representerar han även Norden och Baltikum i RICS:s European World Regional Board. Han är övertygad om att situationen på den svenska byggmarknaden idag är ett resultat av den byggboom som startade för sju år sedan och som han anser genomsyrades av girighet på alla nivåer.

- Inom loppet av två år gick vi från att det i genomsnitt godkändes bygglov för 2 miljoner kvadratmeter nybyggnad per år till att det godkändes bygglov för 4 miljoner kvadratmeter nybyggnad per år. Byggindustrin blev alltså dubbelt så stor på bara två år, men frågan är vem vi egentligen bygger för, frågar sig Warwick Kendrick.

Överskattade befolkningssiffror

Bara i Stockholm planeras det att byggas 144 000 nya lägenheter under de kommande 15 åren.

- Det motsvarar bostäder för cirka 500 000 människor. Det är lika många människor som befolkningen under samma period beräknas öka med i hela Sverige, understryker Warwick Kendrick.

Han menar dessutom att den beräknade befolkningsökningen, som hela tiden varit en drivande faktor i nybyggnaden, är överskattad.

- De senaste fem åren har Statistikmyndigheten SCB:s befolkningsprognos slagit fel med omkring 150 000 människor. Om SCB har fel betyder det att även Boverkets siffror, som alltid utgår från det övre gränsvärdet i SCB:s prognos, är felaktiga. Det leder till att bostadsutvecklare tror att de kan och bör fortsätta bygga nytt i samma takt som de gjort de senaste åren. Om de gör det kommer det emellertid bara resultera i att marknaden kraschar ännu mer, säger Warwick Kendrick.

Det blir inte bättre av att den beräknade befolkningsökningen är helt beroende av invandring. Eftersom den svenska befolkningens medelålder blir allt högre och dödstalet stiger förklarar han att befolkningsökningen, om man inte räknar med invandringen, i stort sett är plus minus noll.

Han påpekar också att de arbetstillfällen som byggboomen skapat till stor del fyllts av utländsk arbetskraft, eftersom det inte funnits tillräckligt med arbetskraft i Sverige.

- Om det inte finns jobb till dem kommer de att flytta hem igen. Faktum är att det redan börjat hända. Det innebär att den beräknade befolkningsökningen skulle kunna få sig en rejäl törn, anmärker Warwick Kendrick.

b
Byggindustrin måste enligt Warwick Kendrick skifta fokus från att bygga nytt till att uppgradera och energieffektivisera existerande byggnader och klimatsäkra samhället. Han påpekar också att det idag finns många oanvända kommersiella lokaler som kan byggas om till bostäder. Foto: Pexels

Inte bara ett svenskt problem

Det Warwick Kendrick vill säga är med andra ord att vi inte kan fortsätta att bygga bostäder trots att vi inte har någon bostadskris och det inte behövs fler bostäder.

Samtidigt tillägger han att handeln till stor del flyttat till internet och att vi haft en pandemi, vilket resulterat i att behovet av kommersiella fastigheter minskat kraftigt.

- Innan pandemin var bara ungefär 2,5 procent av stadskärnornas kommersiella lokaler lediga och alla byggde som galna. Efter pandemin ser det annorlunda ut och en av sex kommersiella fastigheter i stadskärnorna står tomma. Totalt står idag mellan en halv miljon och en miljon kvadratmeter kommersiella lokaler tomma i stadskärnorna, poängterar Warwick Kendrick.

Han förklarar även att det inte bara är ett problem som finns i Sverige utan i hela Europa. Till exempel nämner han att det i Londons finansdistrikt ska byggas 11 nya skyskrapor till 2030 och han ifrågasätter om det verkligen är motiverat med tanke på att en av tio av de befintliga skyskraporna idag står tomma och att hela 40 procent av lokalerna i stadsdelen Canary Wharf är tomma. Totalt anmärker han att det finns 30 miljoner kvadratfot lediga lokaler i London.

Det finns arbete

Den andra sidan av problemet är enligt Warwick Kendrick att de globala temperaturerna fortsätter att öka och att havsnivån fortsätter att stiga.

- Verklig hållbarhet handlar om att kunna upprätthålla vårt samhälle och vår förmåga att bo i det. De två industrier som idag har störst inverkan på klimatet är den petrokemiska industrin och byggindustrin, säger Warwick Kendrick och tillägger att byggindustrin använder löjligt stora mängder betong och stål.

De enda lösningarna är som han ser det att vi måste sluta bygga sådant vi inte behöver och att vi måste uppgradera våra existerande byggnader och göra dem mer energieffektiva.

- Vi har 131 miljoner byggnader i Europa och 80 procent av dem kommer att finnas kvar om 15 år. De håller på att göras mer energieffektiva, men vi uppgraderar bara mellan 1 och 1,5 procent av byggnaderna om året. Det måste gå fortare, kommenterar Warwick Kendrick.

Han vill därför lyfta fram att det även om man inte hela tiden bygger nytt finns mycket arbete för byggindustrin att göra, men att industrin måste skifta fokus från att bygga nytt till att uppgradera existerande byggnader och klimatsäkra hela samhället. Han påpekar också att de många oanvända kommersiella lokaler vi har kan byggas om till bostäder.

Avslutningsvis betonar han att vi just nu befinner oss i en period där det finns en möjlighet att förändra hela byggindustrin.