Byggreglerna för brandskydd har fått ett nytt format och en ny struktur, samtidigt som de förtydligas. De kommer dessutom att hittas i en egen föreskrift från Boverket, till skillnad mot tidigare då de ingick i samma föreskrift som övriga regler.
Text: Susanne Ringheim Kilje
De nya reglerna beslutas i slutet av november och börjar gälla den 1a juli 2025. Men dagens regler kommer att kunna användas som ett alternativ under ett år efter det datumet.
Johan Lindbom, brandingenjör på Boverket, säger att det har gjorts en stor omstöpning med utgångspunkt i de nuvarande reglerna och i de allmänna råden i BBR. Reglerna formuleras med tydligare funktionskrav och detaljer i preciserade krav.
-Målet har varit att landa i ungefär den säkerhetsnivå som vi har i dag, men vi gör justeringar och ändrar formuleringar och då ändras också innebörden. Vi har gjort en del medvetna förändringar utifrån att samhället förändras och att man bygger på olika sätt idag än tidigare. Nya byggtekniker skapar förändrade behov och anpassningar.
Brännbara stommar
En förändring rör byggnader med brännbara stommar, särskilt sådana med massiva träelement – till exempel KL-trä – som innehåller en stor mängd brännbart material.
-Vi har sett behov av att justera reglerna för att dessa byggnader ska uppnå samma säkerhetsnivå som byggnader med obrännbara material. Brandklassning i hålrum är också förtydligat och träffar exempelvis modulbyggnader, säger Johan.
Även anpassningar för äldre i behovsprövade trygghetsboenden enligt Socialtjänstlagen är en nyhet. Denna typ av boenden blir en ny verksamhetsklass som kräver boendesprinkler och spisvakt.
-I andra äldreboenden har vi redan höga krav på brandskydd. Men behovsprövade trygghetsboenden har tidigare betraktats som vanliga bostäder och då hade de relativt låg nivå på brandskyddet, säger Johan.
I hela föreskriften görs en rad mindre justeringar. Ett konkret exempel är att det kommer att ställas krav på brand- och utrymningslarm på alla förskolor.
-Många kommuner väljer självmant att installera brandlarm men nu blir det alltså ett krav, säger han.
Uppmuntrar till innovation
Det överordnade målet är att de bearbetade, nya brandreglerna ska leda till mer innovation och objektspecifika lösningar.
-Reglerna beskriver en lägsta nivå, men det går att lösa brandskydd på många olika sätt och det hoppas jag att de här reglerna kan bidra till, säger han.
Boverket har i sitt arbete med de nya brandskyddsreglerna särskilt utrett fem områden för att se om det fanns behov av att förändra de gamla reglerna. Dessa områden är byggnader med brännbar stomme, brandrisker kopplade till ny teknik som energilagring med batterier, gröna tak och gröna fasader samt om det går att utveckla reglerna för höga byggnader.
Ett grönt tak har svårt att uppfylla nuvarande brandklasser för taktäckning, som ska se till att en brand inte sprider sig över taket. Ett tak med mycket grönska eller ett ängsliknande tak klarar inte testerna för brandklassen i fråga, eftersom branden sprider sig om växtligheten är för torr.
-Vi har ingen tydlig generell lösning för dessa typer av tak, eller någon brandskyddsklass, utan behöver titta på brandspecifika lösningar för varje enskild byggnad, säger han.
Vägledning på väg
Regelmassan är omfattande, med många paragrafer, så nu arbetar Boverket med att ta fram en vägledning som ska underlätta användningen. Den kommer att publiceras på myndighetens hemsida innan årsskiftet.
-Vi får många frågor om de gamla reglerna och de frågeställningarna har vi försökt ta med oss in i de nya reglerna. Vägledningen ska göra syftet med reglerna tydligt och hjälpa till med tolkningen av dem, säger han.
Syftet med brandskyddreglerna är i första hand personsäkerhet, inte egendomsskydd. I sig tar de också upp ett visst skydd mot tredje man. Tanken är att det inte ska vara farligt att vistas i en byggnad.
Reglerna gäller vid uppförande av nya byggnader och träffar därmed inte befintliga byggnader. Vid nybyggnation måste du visa byggnadsnämnden att du kan uppfylla brandsäkerhetskraven innan det kan ges startbesked. Det krävs dessutom ett slutbesked för att få lov att använda byggnaden, där du ska kunna visa att brandskyddet har utförts på rätt sätt.
- Jag vill uppmana till att börja sätta sig in i de nya reglerna. Förslaget finns på vår hemsida, säger Johan.
Fakta
Boverket, myndigheten för samhällsplanering, byggande och boende, arbetar med en översyn av reglerna om brandskydd, nuvarande avsnitt 5 i Boverkets byggregler (BBR). Det är ett delprojekt i Möjligheternas byggregler, som ska överföra gällande byggregler till en ny förenklad modell.
Brandskyddsreglerna anger minimikraven på säkerhet i händelse av brand i samband med uppförande av nya byggnader. De gäller alla nya byggnader, privata som kommersiella. De gäller även vid ändringar i befintliga byggnader, men bara i de delar som förändras.