ROT-avdraget centralt för byggsektorns framtid

Enligt en undersökning från Beijer Byggmaterial har den ekonomiska framtidstron i byggbranschen stärkts. Pressbild: Beijer Byggmaterial
Enligt en undersökning från Beijer Byggmaterial har den ekonomiska framtidstron i byggbranschen stärkts. Pressbild: Beijer Byggmaterial

En färsk undersökning visar att byggbranschens ekonomiska framtidstro har stärkts under det senaste året. Parallellt växer oron för en växande kompetensbrist, där tre av fyra hantverkare pekar ut svårigheten att rekrytera unga som branschens främsta hot. Samtidigt anser fyra av fem att ett särskilt grönt ROT-avdrag skulle kunna främja fler klimatsmarta renoveringar.

Beijer Byggmaterials nya undersökning visar att nästan tre av fyra hantverkare tror på en bättre konjunktur under det kommande året — en tydlig förbättring jämfört med året innan. Färre företag rapporterar minskad orderingång; 2023 uppgav nästan hälften av hantverkarna en nedgång, medan den siffran i år har sjunkit till knappt tre av tio.

Trots de positiva signalerna riskerar branschen att hämmas av en brist på unga hantverkare. Två av tre ser ökat antal praktikplatser och bättre samverkan med skolor som viktiga vägar för att locka fler unga till yrket. Dessutom anser drygt hälften att riktade utbildningsinsatser skulle bidra till en mer jämställd byggsektor. De yrken där bristen är störst just nu är murare, följt av rörmokare och snickare.

Vi ser en positiv ekonomisk utveckling i branschen med ökad orderingång och starkare framtidstro, men det hjälper inte om vi inte har hantverkare som kan utföra jobben. Kompetenstappet hotar branschens utveckling och vi måste bli bättre på att arbeta tillsammans med politiker och utbildningsanordnare för att attrahera fler till branschen och säkerställa att vi har kompetenta hantverkare även i framtiden, säger Geir Thomas Fossum, vd på Beijer Byggmaterial.

Undersökningen visar också att ROT-avdraget fortsatt är en av de mest avgörande faktorerna för branschens återhämtning. Mer än åtta av tio tillfrågade bedömer att avdraget är centralt för branschens stabilitet och överlevnad. Fyra av fem menar att ett särskilt grönt ROT-avdrag skulle leda till fler hållbara renoveringar, medan sex av tio anser att dagens höga materialkostnader är det största hindret för ett mer klimatsmart byggande.

ROT-avdraget är en av de viktigaste drivkrafterna för att stimulera branschen och skapa stabilitet. Många företag har tvingats till konkurs de senaste åren - något som, tillsammans med kompetensbristen, riskerar att bromsa hela byggbranschens återhämtning. Ett permanent höjt ROT-avdrag skulle inte bara vända utvecklingen utan också stärka marknaden på lång sikt, säger Geir Thomas Fossum.

Om undersökningen:

Hantverkarbarometern är ett initiativ från Beijer Byggmaterial som vill ge hantverkarna en gemensam röst och möjlighet att påverka branschens utveckling. Genom att regelbundet samla in och dela insikter från Sveriges hantverkare vill barometern bidra till bättre villkor och arbetsförutsättningar. Den aktuella undersökningen genomfördes mellan 3 februari och 7 mars med 1000 deltagande respondenter.