Den utdragna lågkonjunkturen har drabbat bygg- och installationssektorn hårt med en våg av konkurser och uppsägningar som följd. Regeringens beslut att höja rotavdraget från 30 till 50 procent av arbetskostnaden ses som ett viktigt steg för att stötta småföretag, men enligt branschorganisationen Installatörsföretagen krävs ytterligare insatser för att åter nå tidigare investeringsnivåer.
Installatörsföretagen har under en längre tid drivit frågan om ett förstärkt rotavdrag och ser nu regeringens besked som ett efterlängtat stöd.
– Installationsbranschen har haft det väldigt tufft under en lång tid och konjunkturvändningen ser ut att dra ut på tiden i och med den oroliga omvärlden vi lever i. Men ett höjt rotavdrag räddar jobb eftersom många av våra medlemsföretag jobbar med renovering. Därför är det väldigt välkommet, säger Saira Alladin, vd på Installatörsföretagen.
Utöver rotavdraget har regeringen aviserat en satsning på utbildning: 407 miljoner kronor ska gå till fler platser inom yrkeshögskolan under 2025, och regional yrkesvux får ett tillskott på 302 miljoner kronor. Installatörsföretagen ser positivt på detta men efterlyser mer långsiktiga investeringar i yrkesutbildningar, särskilt inför budgetåret 2026.
För att på allvar vända utvecklingen och få fart på investeringarna i en bransch som nu ligger på historiskt låga nivåer, krävs mer än skatteavdrag. Organisationen föreslår ett omfattande och hållbart renoveringsprogram.
– Ett storskaligt renoveringspaket skulle skapa jobb nu när bostadsbyggandet tvärnitat. Samtidigt som vi energieffektiviserar och löser den renoveringsskuld som vi står inför. Omkring 800 000 av Sveriges 2,4 miljoner lägenheter behöver renoveras, avslutar Andreas Åström, näringspolitisk chef på Installatörsföretagen.