LTH Traktor tar sig an Kirunas utmanande rivningsprojekt

Volvo High Reach i aktion, rivningen av höghusen Snusdosan och Spottkoppen i Kiruna. Foto: Hans Olof Utsi

Nu har två av Kirunas mest kända byggnader, höghusen Snusdosan och Spottkoppen, båda tolv respektive tio våningar höga, blivit rivna. Huvudrollen i rivningen spelades av Volvos jätte EC750E High Reach.

– För att kunna utföra rivningen effektivt och säkert var vi i behov av den maskinen, säger Mats Helin, projektchef på LTH Traktor.

I september förra året invigdes Kirunas nya stadskärna under festliga former samtidigt som handeln flyttade från det dåvarande centrumet. Men innan LKAB kan utvidga sin underjordiska brytning av järnmalm, måste byggnader rivas och gruvstadsparker anläggas som buffertzoner mellan gruvområdet och staden.

bild
Foto: Hans Olof Utsi

Rivning har varit en självständig del av LTH Traktor sedan 2016, och de har tidigare rivit byggnader som Bolagshotellet och Kiruna stadshus. Det stora klocktornet demonterades och placerades intill det nybyggda stadshuset.

Under hösten stod LTH Traktor inför en ny utmaning när kvarteret Ortdrivaren med höghusen Snusdosan och Spottkoppen skulle rivas. De befintliga rivningsmaskinerna räckte inte riktigt till.

– Vår nya EC750E HR har en räckvidd på 36 meter med den långa bommen. Det är perfekt. Trots det behövde vi bygga en mindre ramp för maskinen för att få en bättre vinkel och kunna arbeta maximalt säkert, säger Mats Helin.

bild
Mats Helin, projektchef på LTH Traktor. Foto: Hans Olof Utsi

LTH Traktor har genom åren skaffat sig stor erfarenhet av både flyttning och rivning av byggnader. De har bland annat utvecklat en egen datorstyrd konstruktion för dammbekämpning vid rivning, som kan spruta upp till 2 000 liter vatten i minuten. 

Många utmaningar återstår för LTH Traktor, som har avtal för olika projekt fram till hösten 2025. Omdaningen av Kiruna kommer att pågå fram till 2030-talet.

– Jag har garanterat jobb fram till pensioneringen, skrattar Mats, som redan nu ser fram emot den kanske största utmaningen av alla: flytten av Kiruna kyrka sommaren 2025. Byggnaden är 40 gånger 40 meter i fyrkant och 35 meter hög. Den ska flyttas i ett stycke fem kilometer till en ny plats. Ekipaget kommer att väga cirka 1 200 ton och blir den största och tyngsta flytten någonsin i Sverige. Allt kommer att ske i snigelfart, och själva flytten beräknas ta två dygn.