Cirkulärt byggande kräver samverkan. Nu har Akademiska Hus, Vasakronan, Wiklunds, Alecta Fastigheter och Castellum tagit fram en gemensam avsiktsförklaring för att etablera en cirkulär materialhubb i Uppsala och Stockholm.
Ny avsiktsförklaring för återbruk
Den 25 april 2025 undertecknades en avsiktsförklaring som markerar starten för ett samarbete kring cirkulära materialflöden i bygg- och fastighetsbranschen i regionen.
En gemensam marknad för cirkulära byggmaterial
Syftet är att utveckla en marknad för återbrukade byggmaterial, där både fysiska hubbar och digitala lösningar ska göra det enklare att inventera, demontera, distribuera och återanvända material.
– Vi ser ett stort behov av att skapa strukturer som gör återbruk både attraktivt och praktiskt genomförbart. Därför är det så viktigt att flera aktörer nu går samman, säger Robert Carlsson, Hållbarhetsspecialist, Castellum.
Initiativet har sin grund i Uppsala klimatprotokoll och arbetsgruppen byggåterbruk, som sedan 2023 arbetat för bättre förutsättningar för återbruk i regionen.
Fastighetsägarnas roll i återbruket
I avsiktsförklaringen lyfts fastighetsägarnas ansvar, både som leverantörer och som köpare av återbruksmaterial. Materialen som i ett första skede omfattas är:
- Textilmattor
- Undertaksskivor (kant A)
- Innerdörrar (dB 35)
- Skåpstommar
- Glaspartier
- Ståldörrar
- Stenmaterial
– Genom att samordna våra flöden och dela erfarenheter kan vi maximera nyttan av det material som annars skulle bli avfall, säger Linda Karlsson, Hållbarhetsansvarig Projekt, Akademiska Hus.
– Som fastighetsägare har vi ett stort ansvar – inte bara för de byggnader vi utvecklar, utan också för hur resurser används genom hela livscykeln. Genom att prioritera återbruk kan vi både minska klimatpåverkan och skapa nya affärsmöjligheter, säger Jonas Wahlström, Projektchef, Vasakronan.
Fortsatt arbete under 2025
Under året startar arbetet med att stegvis etablera materialhubben. Parterna samordnar satsningen genom en gemensam styrgrupp med kompetenser inom logistik, förvaltning, cirkulära processer och affärsutveckling.
– För att lyckas med en cirkulär omställning behöver vi både systematik och mod. Det är först när vi vågar utmana invanda arbetssätt och samarbetar över traditionella gränser som verklig förändring blir möjlig, säger Kübra Ayata Bodur, Miljöspecialist, Alecta Fastigheter.
Innovationscenter kopplas till satsningen
Som en del av projektet planeras ett innovationscenter kopplat till materialhubben. Här ska materialspecialister finnas tillgängliga och återbrukat material kunna visas upp, exempelvis efter rekonditionering.
Syftet är att bidra med kunskap, inspiration och praktiska exempel, för att öka intresset och tilltron till återbrukade material i byggprojekt.
Ett steg i en större omställning
Avsiktsförklaringen ses som en startpunkt för ett gemensamt arbete med att utveckla nya rutiner och synsätt för hållbar resursanvändning inom bygg- och fastighetsbranschen.
– Det handlar inte bara om att återanvända material – det handlar om att återuppbygga synsätt, rutiner och affärsmodeller med cirkularitet som grund, säger Magnus Rödin, Återbruksansvarig, Wiklunds.