Fyrskeppet i Malmö - Hållbart bostadsprojekt med ECO-betong

ECO-Betongen minskar koldioxidutsläpp med 1,300 ton vid Fyrskeppet. Foto: Swerock

I Malmö reser sig Fyrskeppet, ett hållbart bostadsprojekt som till stor del är konstruerat med ECO-Betong från Swerock, vilket i detta projekt minskar klimatpåverkan med en tredjedel. Nyligen nådde projektet en betydande milstolpe när den högsta gjutningen, på 40 meter över marken, framgångsrikt genomfördes.

Att utföra gjutning på sådan höjd medför olika utmaningar, särskilt när det gäller att transportera betongen upp. Denna utmaning överkom man genom användning av en lyftkran och en s.k. bask, som lyfte upp tre kubikmeter ECO-Betong åt gången. En annan komplexitet var att hantera vattentrycket när betongen behövde fuktas för att bibehålla sin täthet.

Betongen spelar en central roll i byggnadsprocessen, och Swerock levererar cirka 4 000 kubikmeter från sin fabrik i Malmö. Den används främst för att konstruera valv och väggar.

Hela projektet har som mål att minska koldioxidutsläppen, både från användningen av material och transporter. Genom att integrera ECO-Betong i både de prefabricerade elementen och de direktgjutna konstruktionerna sparar man ungefär 1 300 ton koldioxid. Det motsvarar cirka 217 varv runt jorden i en bil.

– Vi har haft en helhetsperspektiv på klimatfrågan i detta projekt. Fyrskeppet är vår ledstjärna mot en utveckling av mer hållbart byggande, säger Embla Winge, ansvarig för Peabs klimatkoncept.

Byggstarten ägde rum år 2022 och de första lägenheterna närmar sig nu färdigställande. Fyrskeppet består av fyra byggnadskroppar med totalt 103 bostadsrätter. Den högsta byggnaden sträcker sig över 14 våningar och erbjuder en panoramautsikt över staden. Inflyttning i lägenheterna beräknas ske under våren 2024.