NCC och Bjurholms kommun bygger Diamanten

Bild: Arkinova

NCC kommer i samarbete med Bjurholms kommun att uppföra Diamanten, en ny byggnad som kommer att hysa en integrerad verksamhet för äldrevård och förskola i Bjurholm. Projektet, som är en totalentreprenad, har ett ordervärde på ungefär 200 MSEK.

Den nya byggnaden kommer att inkludera 40 rum för vård- och omsorgsboende, en förskola med plats för 90 barn, ett produktionskök och en skolmatsal för 150 gäster. Dessutom kommer det finnas kontorsutrymmen för hemtjänsten i Bjurholm. Fokus kommer att ligga på effektiv användning av lokaler och samarbete mellan de olika verksamheterna som delar byggnaden.

Diamanten kommer att fungera som centrum för en stimulerande och utvecklande miljö för både förskola och äldreomsorg. Tanken är att verksamheterna ska berika varandra genom närheten och möjliggöra spännande möten och samarbete. Christina Lidström, kommunstyrelsens ordförande i Bjurholms kommun, uttrycker sin glädje över samarbetet med NCC i detta tidiga skede för att säkerställa optimal planering, projektering och drift.

Diamanten kommer att utformas med en spännande arkitektur och anpassas för en intensiv verksamhet med flexibla lokaler. För att möta framtidens behov kommer byggnaden att byggas med höga krav på miljö- och energiprestanda och certifieras enligt Miljöbyggnad Guld för energianvändningen och Silver för övriga aspekter. Konstruktionen kommer att inkludera trä och klimatförbättrad betong. Teknisk utrustning kommer att installeras för att möta äldrevårdens framtida behov, och förskolan kommer att utrustas med IT-verktyg för sina framtida krav.

Daniel Ödling, avdelningschef för NCC Building Sweden i Norrland, delar sin entusiasm över att delta i moderniseringen av kommunens verksamhet för att uppnå synergier, en positiv arbetsmiljö och ekonomisk effektivitet. Målet är att Diamanten ska erbjuda en attraktiv miljö för boende, skola och arbete, med ändamålsenliga lokaler som främjar utveckling och samordning av arbetssätt och driftsformer.

Ordern för affären, värd cirka 200 MSEK, kommer att registreras under fjärde kvartalet 2023 inom NCC Building Sweden. Byggstart planeras i mars 2024, och projektet förväntas vara färdigt vid slutet av 2025.