Umeås växande behov av gymnasieplatser möts bland annat med en omfattande om- och tillbyggnad av Vasaskolan. Byggnadsnämnden har nu beviljat bygglov för projektet som planeras starta våren 2025. Projektet omfattar två nya flyglar, en modern entré och renovering av befintliga byggnader, allt med hänsyn till skolans kulturhistoriska värden.
– Vasaskolan är ett viktigt tillskott för Umeås utbildningsmiljö. Med denna satsning skapar vi moderna, trygga och tillgängliga lokaler som samtidigt respekterar byggnadens historiska betydelse, säger Mikael Berglund (S), ordförande i byggnadsnämnden.
Två nya flyglar och modern entré
Tillbyggnaden av Vasaskolan innebär två nya flyglar som står på pelare för att skapa en trygg och öppen skolgård. Den befintliga skolbyggnaden får en ljus och rymlig entré med stora glaspartier, vilket blir den enda ingången till skolan. Den tidigare gymnastiksalen, det så kallade Rosa huset, görs om till skolkök och matsal med en tillbyggnad för varumottagning. Materialval och arkitektonisk design har anpassats för att harmonisera med den ursprungliga nationalromantiska karaktären. På tillbyggnaden för Rosa huset görs materialvalen för att tydligt visa att det är en utbyggnad, bland annat genom att tak och fasad utgörs av bandtäckt bronsplåt.
– Att bevara den värdefulla kulturhistoriska miljön och ändå skapa funktionella lokaler för undervisning är såklart en utmaning i den här typen av projektet. Sakkunniga för kulturbyggnader har varit involverade för att säkerställa att ombyggnationen utförs på ett sätt som respekterar det kulturhistoriska värdet, säger Robert Axebro (C), vice ordförande i byggnadsnämnden.
Ombyggnationen gör det möjligt att skapa ytterligare 675 gymnasieplatser i centrala Umeå, vilket är ett välkommet tillskott i en stad där behovet av utbildningsplatser ständigt ökar.
Byggstart och budget
Upphandling av entreprenör pågår och om- och tillbyggnader av Vasaskolan väntas påbörjas under våren 2025 och vara färdigt under 2027. Kostnaderna för projektet har ökat jämfört med den ursprungliga budgeten. Från en början beräknades projektet till 235 miljoner kronor, men byggkostnadsindex och ytterligare krav har drivit upp kostnaderna med totalt cirka 76 miljoner kronor. Bland annat har krav på kulturmiljöhänsyn, ombyggnationen av Rosa huset och utformningen av skolgården bidragit till fördyringar. Tekniska nämnden gör bedömningen att de föreslagna investeringarna är nödvändiga för att skapa en attraktiv och funktionell skolmiljö.