En innovativ park för både vardag och extrema väderförhållanden

Bild: Radar arkitektur

I vanliga fall fungerar den nedsänkta parken som en grön mötesplats för invånarna. Men vid intensiva regn blir den en livsviktig resurs. Radar Arkitektur har på uppdrag av Malmö stad utvecklat ett kreativt gestaltningsförslag för att förbereda staden inför framtida skyfall.

Mammas park i Rosengård är något utöver det vanliga. Med lekplats, grönska och sittplatser ligger parken nästan två och en halv meter under marknivå och fungerar som en så kallad hydrodrom. En smal gångbro skär igenom parken och ger en genväg över platsen.

Hydrodromen är en av Malmös mest effektiva lösningar mot översvämningar. Vid kraftiga skyfall fylls parken som en bassäng och kan rymma nästan 4 000 kubikmeter vatten, vilket avlastar ledningsnätet och motverkar översvämningar. När parken täcks av vatten fungerar gångbron som en säker passage.

Hanna Ekenberg och Linda Wedblad, landskapsarkitekter på Radar Arkitektur, har varit med och skapat denna unika lösning.

– Vi har utvecklat förslag för fem olika platser i Rosengård, och Mammas park är en av dem, berättar Hanna Ekenberg.
 

b
Bild: Radar arkitektur

Skyfall som väckte insikter

Klimatförändringarna medför en ökad risk för skyfall och översvämningar, något Malmö fått erfara. Under stormen Arvid, som drabbade staden för tio år sedan, föll över 100 millimeter regn på några timmar. Vattnet svämmade snabbt över gator och viadukter, vilket orsakade omfattande skador.

– Det var först då vi verkligen insåg allvaret med skyfall, säger Linda Nilsson, dagvatten- och skyfallssamordnare i Malmö stad.

Händelsen blev startskottet för stadens strategiska arbete med att rusta Malmö mot extrema väderhändelser. Klimatanpassningar integreras nu i stadsplaneringen, särskilt i Rosengård där framtida förtätning planeras.

– Området är lågt beläget och känsligt för översvämningar. Den nedsänkta parken är en kreativ men ganska extrem lösning, förklarar Linda Nilsson.

En park för alla väder

Under större delen av året fungerar Mammas park som en levande och attraktiv mötesplats. För att undvika att parken känns som ett "tomt hål" har landskapsarkitekterna designat gradänger, solstolar och lekfulla inslag som naturstenar barn kan hoppa på.

– Vi ville skapa en park som både aktiverar och engagerar invånarna, säger Linda Wedblad.

Linda Nilsson är imponerad av resultatet:

– Som ingenjör fokuserar jag ofta på vattenhantering och siffror, men den här lösningen ger också ett mervärde för de boende i området. Det har varit ett inspirerande samarbete, och jag är väldigt nöjd med vad vi åstadkommit.