Energiutmaningen - Hur arkitektur formar framtidens energieffektiva bostäder

Foto: Paul Riddle

Efter förra vinterns extrema elpriser har energifrågan blivit central för svenska bostadsväljare. Åtta av tio anser att det är viktigt eller mycket viktigt att bostaden är energieffektiv, och sju av tio har reducerat sin elförbrukning på grund av de höga priserna. Byggnaders energiförbrukning är nära kopplad till deras design, och med rätt utformning skulle bostäderna kunna bli betydligt mer energisnåla.

Efter den energikris som uppstod förra vintern är svenska medborgare nu medvetna om vikten av energieffektiva bostäder. En undersökning utförd av Novus för White Arkitekter visar att hela 72 procent minskade sin energiförbrukning på grund av höga priser och energibristrisk. Detta har haft långsiktiga effekter, där 78 procent planerar att fortsätta med samma energisparande beteende även om priserna sjunker, och 83 procent anser att energieffektivitet är viktigt eller mycket viktigt vid val av ny bostad.

För att möta detta behov måste fastighetsägare och kommuner utnyttja arkitekturens möjligheter för att skapa energieffektiva byggnader i planeringsstadiet av nya bostadsprojekt och områden. Dessutom bör renoveringstakten för äldre byggnader med sämre energiprestanda öka, vilket skulle gynna både invånarna och samhället som helhet samt minska Sveriges klimatpåverkan, enligt Anna Graaf, hållbarhetschef på White Arkitekter.

Genom rätt gestaltning är det redan idag möjligt att skapa energipositiva byggnader som genererar mer energi än de förbrukar, med solceller i fasader och på tak. Hur mycket energi en byggnad förbrukar är starkt kopplat till dess design, inklusive form, volym, optimal användning av ytor, dagsljusutnyttjande, isolering och materialval, påpekar Graaf. Planeringen bör också möjliggöra effektiv användning av solenergi mot söderläge.

Pilotprojekt för energipositiva områden, som det i Järfälla kommun, är nu i utveckling och anses vara avgörande för att svenska kommuner ska kunna bli klimatneutrala. Sådana områden och byggnader ökar även säkerheten i energiförsörjningen från hållbara lokala källor och minskar behovet av köpt energi, vilket resulterar i lägre och mer förutsägbara energikostnader för företag och konsumenter.

En åldersrelaterad trend syns där fler äldre (82 procent inom åldersgruppen 65–79 år) har minskat sin energiförbrukning jämfört med yngre (endast 55 procent inom åldersgruppen 18–29 år). Trots detta anser 80 procent eller fler inom alla åldersgrupper att en energieffektiv bostad är viktig eller mycket viktig om de skulle flytta idag.

Rapporten i sin helhet finns att läsa HÄR!

Källa: White Arkitekter