Tumstocken 140 år – en världsprodukt i var mans hand

”Hultafors, Kollén och tumstocken – ett samhälle, en man och en idé som blev en världsprodukt” Foto: Anita Svanholm

Alla människor har en tumstock! En historisk, unik, svensk produkt som fortfarande tillverkas med samma grundkonstruktion trots all utveckling och stora förändringar i världen. Det är över 100 år sedan Karl-Hilmer Kollén gick ur tiden, men tumstocken lever vidare. Om tumstockens historia kan man läsa i en ny bok.

– När jag var liten var tumstocksfabriken min lekplats och min pappa arbetade där från 12 års ålder i över 50 år, säger Anita Svanholm, som har sammanställt och skrivit boken ”Hultafors, Kollén och tumstocken – ett samhälle, en man och en idé som blev en världsprodukt”. 

bild

I år är det 140 år sedan Karl-Hilmer Kollén utvecklade sin komparationslinjal till den vikbara tumstock som numer tillverkas i ca 35 000 – 40 000 meter dagligen i Hultafors. Ända sedan tillverkningen flyttades dit 1907 har detta påverkat samhället. Karl-Hilmer Kollén och följande generationer hade ett finger med i mycket som pågick. I boken levandegörs historien genom att man parallellt får följa olika familjer, deras gemenskap och sammanhållning och arbete på fabriken – något som har präglat den så kallade ”Hultaforsandan” som lever kvar än idag.

bild

 

– För mig känns det viktigt att förmedla vad arbetstagarnas och arbetsgivarnas ömsesidiga respekt och beroende genererat, säger Anita Svanholm.

”Hultafors, Kollén och tumstocken – ett samhälle, en man och en idé som blev en världsprodukt” är sammanställd och skriven av Anita Svanholm och rikt illustrerad av tecknaren Ulf Sveningson.

bild

      Foto: Anita Svanholm