Annedal är huvudstadens nya stadsdel, belägen där Stockholm möter Sundbyberg. Cirka 2000 nya bostäder uppförs i stadsmiljö med skolor, butiker, torg, lekplatser, parkmiljöer, restauranger och serviceinrättningar.
Området har tidigare bestått av framför allt lågutnyttjad industrimark som nu är på god väg att omvandlas till en attraktiv stadsdel med en beräknad folkmängd på fem tusen personer i alla åldrar. Stockholms stad har prioriterat goda kommunikationer och höga miljövärden för den nya stadsdelen. Under hösten 2011 inleddes finplaneringsarbetet i Annedal och i augusti påbörjades finplaneringen av den första bostadsetappen. Trottoarer ska plattbeläggas, körbanor asfalteras, träd ska planteras och det ska ske montering av permanent belysning. Arbetet med Annedalsparken som också påbörjades i höstas planeras vara färdigt under 2013.
Stadsmässig utformning
Stadsmässig bebyggelse och utformning har varit riktmärken, stor vikt har också lagts vid grönområden och allmänna utrymmen som torg och andra samlingsplatser. Merparten av bebyggelsen består av täta stadsmässiga kvarter medan det däremellan finns stora öppna parkrum som man kan nå från flera väderstreck. Ytterligare två nya parker med andra karaktärer och funktioner kommer att anläggas.
Mångfald av livsstilar
Ett övergripande mål har varit att Annedal skall passa många olika typer av hushåll och livsstilar. Omväxling är det genomgående temat. Variationen mellan de olika bostadskvarteren är påtaglig såväl gällande skala som hustyper. Här finns allt från två våningars radhus till höghus med sexton våningar. Och husen är byggda som punkthus, lamellhus, kvartershus och småhus. Både byggherrar och arkitekter har medverkat till utvecklandet av både form och uttryck i stadsdelen. De nya bostäderna upplåts som bostadsrätter, hyresrätter och kooperativa hyresrätter av både privata och kommunala byggherrar som har haft som mål att tillhandahålla ett varierat utbud av bostadslösningar.
Parker och konstverk
Boende i Annedal får gott om möjligheter för rekreation, möten och lek med flera parker, torg och stråk i närheten. På andra sidan Bällstaån ligger Sundbyberg och Marabouparken med skulpturer, nyöppnad konsthall och restaurang. Längs Bällstaån anläggs dessutom Å-parken med bryggpromenader och förbindelse med Sundbybergs strandpromenader. Ytterligare ett grönområde är Lönnebergaparken som utformats som en aktivitetspark för barn och ungdomar. Centralt i området ligger också Annedalsparken med natur, plats för lek och idrott i anslutning till den nya skolan samt plaskdamm för de minsta. Även konsten har prioriterats - de nya parkerna får tre stora offentliga utsmyckningar: Kent Karlssons Signaler i Lönnebergaparken, Ebba Bohlins Blå bron vid Å-parken och Anna Strids Ugglornas plats i Annedalsparken.
Barnen viktiga i planeringen
Ingen åldersgrupp saknas i planeringen av den nya stadsdelen. Barnens perspektiv finns med i utformningen av utomhusmiljön. Området ska vara tryggt och säkert och kunna erbjuda lek, utveckling och lärande. Ambitionen är att skapa ett stimulerande boende för barn i alla åldrar. Ofta är det också så att det som är bra för barnen som regel även är bra för den äldre generationen. Annedal ska vara en stadsdel som på flera plan samverkar med sitt närområde. För service och handel finns både Sundbybergs centrum och Bromma Blocks inom räckhåll. Barnfamiljernas behov tillgodoses i närområdet med tre förskolor från och byggandet av Mariehällsskolan, som är en F-5 skola med plats för 720 elever.
Lekplats med gungor
På Ekkullen i Annedalsparken planeras en lekplats med bland annat en borg med utsiktstorn. Det kommer också att installeras en klätterställning med rutschkana i form av en stor gädda. Nyligen kom gungor på plats i Lönnebergaparken, varav en så kallad kompisgunga med plats för flera barn. För de minsta barnen kommer det att finnas utrymmen för sandlådor och gungdjur.
Tillgänglighet för alla åldrar
Utemiljön planeras och utformas så att den kan utnyttjas av boende i alla åldrar. Det kommer att finnas flera platser och parker för möten och rekreation. Torgen ska innehålla kaféer och i parkerna ska det ges möjlighet till bollspel, annan idrott, lek och aktiviteter. Det ska finnas stora grönytor för utflykter och solbad. Den befintliga naturmarken i området kommer att sparas för naturupplevelser.
Skola kommer att byggas
I höstas blev det klart att en ny skola ska byggas i Annedal. Byggstart blir under 2012 och man beräknar kunna ha skolstart till höstterminen 2014. Mariehällsskolan ska innehålla förskola och anpassas för barn upp till årskurs fem eller sex, med en kapacitet på 720 elever. En idrottshall kommer också att byggas i anslutning till skolbyggnaden och en skolgård utformas nära Annedalsparken. Skolgården kommer att kunna erbjuda en varierad miljö för barnen med både skogsliknande vegetation, berg och plattmark.
Goda förbindelser viktigt
När byggarbetena är klara och alla maskiner är borta kommer Stockholms lokaltrafik att börja trafikera Annedal med bussar. Den tilltänkta busshållplatsen kommer att finnas på Emils gata, som ligger i det område som utgör den sista byggetappen i Annedal. Busslinjen kommer att vara en del av de linjer som i dagsläget går längs med Bällstavägen, och den kommer att få fler bussar och tätare turer.
Spårvagnar till Solna och Kista
På Tvärbanan kommer en gren till Solna att invigas till sommaren 2013. Utbyggnaden av Tvärbanan från Alvik till Solna blir cirka sju kilometer lång och kommer att sammanlänka fyra viktiga kommunikationspunkter: Alvik, Sundbybergs centrum, Solna centrum och Solna station.
Även en spårvagnslinje till Kista är planerad att börja byggas 2014 för att tas i bruk 2018. Kistagrenen kommer att gå genom Ulvsundaområdet, genom Brommas handels- och flygplatsområde och vidare norrut, förbi Annedal och Solvalla och passera Rissne och Stora Ursvik på väg till slutdestinationen Kista.
Byggprojekt Annedal:
BRF. Båtsman, Mariehäll / Annedal. BESQAB. 45 lägenheter, 5 radhus. White Arkitekter.
Vid den nya hamnbassängen i Bällstaån har Besqab byggt två flerfamiljshus med lägenheter från ett till sex rum och kök, samt fem radhus med fyra rum och kök. Husen är ritade av Mats Egelius på White Arkitekter.
BRF: Lejonhierta, Mariehäll / Annedal. Weidekke. 68 bostadsrätter.
Brf Lejonhierta består av 68 klimatsmarta bostadsrättslägenheter, precis invid Bällstaån och strandpromenaden. Gångavstånd till service kommunikationer och Sundbybergs Centrum.
Kv: Knyttet, Mariehäll / Annedal. Svenska Bostäder. 95 hyresrätter. Kjellander & Sjöberg Arkitekter.
Lägenheterna på ett till fyra rum och kök ligger i Mariehäll. Samtliga bostäder har markterrass eller balkong, samt de lägenheter som nås via galleriagång har uteplats.
Kv. Maja Gräddnos, Mariehäll / Annedal. Skanska. 85 bostadsrätter.
Ett fristående u-format bostadskvarter med 85 lägenheter. Byggnaden har fyra våningar, men stiger upp till sju våningar i två torn som ger kvarteret en spiralliknande rörelse.
Linaberg, Bällstaån. Skanska 250 lägenheter.
I etapp två av utbyggnaden i området uppförs 250 lägenheter vid Bällstaån i kvarteret Linaberg 20. Utformningen ska ge stadsmässiga kvarter med kvartersgator med begränsad trafik och öppna gårdar.
Kv. Fålen, Mariehäll / Annedal:
PEAB. 144 bostäder.
JM. 60 bostäder.
Kv. Tappen, Mariehäll / Annedal:
SKB. 96 kooperativa hyresrätter.
Värmdö Bygg. 60 bostadsrätter.
Järntorget. 70 bostadsrätter.
Lennart Ericsson Fastigheter. 77 bostadsrätter.
Reinhold Gustafsson. 43 bostadsrätter.
Svenska Bostäder. 90 hyresrätter.
Fakta Annedal byggstarter 2012:
SKB, 104 hyresrätter. ÅWL Arkitekter.
Borätt, 46 bostadsrätter. Lindberg Stenberg Arkitekter.
ByggVesta, 86 hyresrätter. White Arkitekter.
Reinhold, 43 bostadsrätter. Joliark.
JM, 60 bostadsrätter. ÅWL Arkitekter.
Järntorget, 90 lägenheter. GRAD Arkitekter.
HENA Fastighets AB, 85 hyresrätter. White Arkitekter.
Peab, 146 bostadsrätter. Engstrand & Speek Arkitekter.
Värmdö Bygg, 60 bostadsrätter. SWECO Architects.
SISAB, skola och förskola. Cedervall och Metod Arkitekter.
Fakta historik Annedal:
Området Annedal i Mariehäll är ett cirka 20 hektar stort sammanhållet område i Bromma, vid Stockholms gräns mot Sundbyberg.
Området kallades tidigare för Baltic men efter ett beslut i Stockholms stads namnberedning används istället namnet Annedal. Området avgränsas av Bällstavägen i söder, Ulvsundavägen och Solvalla travbana i väster, Bällstaån i norr och Tappvägen i öster. Berörda kvarter är Baltic, Bällstaån, Tappen och Fålen samt delar av Mariehäll 1:10 och Bällsta 1:9. Fastigheten Baltic 8 ägs av privata fastighetsägare. All övrig mark inom Annedal ägs av staden.
I Stockholms översiktsplan från 1999 ingår Annedal i stadsutvecklingsområdet Mariehäll-Brommafältet-Ulvsunda. Intentionen är att Annedal ska bebyggas med en blandad stadsstruktur med såväl bostäder som arbetsplatser.
Under 2003 genomfördes en av staden utlyst formgivningstävling för Annedal. Tävlingen vanns av Erskine Tovatt Arkitekter AB som hade ett förslag med stadsmässiga kvarter runt en central park. Efter tävlingen har förslaget utvecklats av arkitekterna i samarbete med Stadsbyggnadskontoret. Det har lett till att barnens behov prioriteras mer och att området bättre anknyter till Sundbybergs centrum.