En framtida stadsdel på galoppfältet i Täby ska ge kommunen en tydligare stadsbild. Med goda kommunikationer och plats för både förskolor och annan service kan området bli populärt.
Om allt går som planerat kommer de första personerna att kunna flytta in i sina nya boenden 2018 på det gamla galoppfältet i Täby. Där planerar JM och Skanska tillsammans med Täby kommun och Viggbyholms gårds fastighets AB gemensamt för en helt ny stadsdel med ungefär 6 000 bostäder på en yta som är som två Gamla Stan i storlek eller närmare 70 hektar. Namnet på det nya området är i dagsläget inte bestämt.
– Det kommer byggas bostäder i flerbostadshus men kanske också stadsradhus och skolor och förskolor. Men eftersom tanken är att skapa en stadsdel kommer det naturligtvis att byggas en mängd olika sorters byggnader anpassade för olika ändamål, säger Inger Olsson, vd för Galoppfältet Exploatering AB.
JM AB och Skanska Nya Hem AB köpte området 2011 av Svensk Galopp och skapade gemensamt bolaget Galoppfältet Exploatering AB som jobbar uteslutande med att omvandla området till en ny stadsdel. Bolaget äger 75 procent av marken medan Täby kommun äger 18 procent. Viggbyholms Gård Fastighets AB och Norrorts gravvårdar handelsbolag äger de resterande 7 procenten.
Området är beläget nära två hållplatser på Roslagsbanan vilket gör att man tar sig in till Stockholm Östra på ungefär en kvart. Med den rådande bostadssituationen i Stockholmsregionen blir det nya området ett välkommet tillskott. I dokumentet Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen (RUFS) 2010 pekas området Täby centrum – Arninge ut som ett framtidsområde och galoppfältet kommer att vara en viktig del i den satsningen. Tanken är att stadsdelen ska bidra till att skapa en sammanhängande och tillgänglig stadsstruktur och samtidigt göra Täby mer likt en stad.
Den nya stadsdelen ska attrahera en mängd olika grupper. Närheten till KTH gör att många studenter kan lockas av området och för personer som är intresserade av att bo i Täby – men föredrar lägenhet framför villalivet – så kommer området att erbjuda nya möjligheter.
– Jag tror att de kom kommer att flytta till den stadsdelen är personer som söker stadsliv men ändå vill ha närhet till grönområden. Vi beräknar att det kommer bo cirka 12 000 människor här när stadsdelen är färdigbyggd, säger Inger Olsson.
Även företag kommer att rymmas på området. Kontor planeras, framförallt i stationsnära lägen. Diskussioner har förts om att förlänga Roslagsbanan och därmed skapa en tågförbindelse mellan Täby och Arlanda.
– Vi ser framför oss en blandning av företag. Det finns utrymme för mellanstora aktörer att etablera sig i ett attraktivt läge. Men stadsdelen kommer också vara attraktiv för många entreprenörer och egenföretagare som finns inom närområdet, säger Inger Olsson.
Täby kommun kommer även att jobba med infrastrukturen i och omkring stadsdelen. En utmaning består i hur man ska hantera E18/Norrtäljevägen som går precis bredvid den kommande stadsdelen. Det finns ingen färdig lösning för detta ännu men någon form av bulleravskärmning kommer att skapas för att få en bra miljö.
För Täby kommun har det varit viktigt att i arbetet med det gamla galoppfältet se till att skapa en miljö som känns levande och trygg för de som bor och vistas där. Förebilden är en kvartersstad där torg, gator och andra offentliga rum är tydligt avgränsade mellan husen. Livet i staden premieras framför framkomlighet för bilister.
I planeringen av det nya området är grönområden prioriterade och man kommer bland annat att anlägga en stadspark. Täby kommun har som mål att integrera parker i stadsbilden för att så många som möjligt ska dra nytta av dem. Ett flertal mindre grannskapsparker är också planerade som alla ska ha en egen identitet och karaktär i linje med de hus som ligger i anslutning till parken.
Fakta
– Cirka 6 000 bostäder och 4 000–5 000 arbetsplatser ska att byggas
– Byggstart i slutet av 2016 om allt går som planerat. Huvuddelen beräknas klar år 2030
– I Täby kommun bor i dag cirka 67 000 personer. Befolkningen förväntas växa till cirka 79 000 personer år 2023.
– Det finns en uttalad politisk ambition att göra Täby mer stadslikt. Satsningar görs därför på förtätningar, kommunikationer och infrastruktur.