Enkla tips för ett lyckat poolbygge

unsplash

Sommaren är här och därför sitter många och njuter vid poolen. Men om du inte hunnit bygga din pool än behöver du inte vara nervös. Det finns fortfarande gott om tid och med en bra byggplan kan ditt projekt bli riktigt bra. Så vad ska du tänka på när du bygger en pool? Hur stor ska den vara och ska du bygga själv eller anlita ett proffs? Dessa frågor kan du få svar på om du läser vidare. Så häng med och se hur du kan lyckas med ditt nya poolbygge!

Planering och Förberedelse

Först kommer alltid samma sak, vad man än ska göra. Planera väl och göra bra förberedelser för att det ska bli så lyckat som möjligt. Du ska bestämma vilken typ av pool du ska ha. Om den ska vara förgjord eller om du ska bygga den helt från noll. Det finnas också något annat viktigt du ska tänka på innan du börjar bygga pool hemma.

Fastställ din budget

Ta fram en budget som passar dig. Hur mycket du kan lägga på ditt poolbygge bestämmer vilken typ av pool du kan ha. Så sätt dig ner och räkna ut vilken budget du har och räkna sen med den budgeten när du planerar ditt bygge. I din budget ska allt vara med, material, arbete, installation och allt annat som tillkommer.

Välj rätt plats för poolen

En annan viktig del i din förberedelse är att se vart du ska ha poolen. Om din tomt inte är så stor kanske platsen är ganska given, men om din trädgård är stor så är det bra att planera noga vart poolen ska vara. Speciellt om det blir en nedgrävd pool så måste du ha väldigt klart för dig vart ni ska gräva och installera poolen. 

Design och material

När det kommer till design av poolen finns det givetvis ett enormt utbud av olika stilar och idéer. Om du väljer en förtillverkad pool kan du välja ur en katalog och se vad som finns. Men om din plan är att bygga poolen själv är det väl egentligen bara fantasin som sätter stopp. Hur lång och hur djup ska den vara? Och vilken typ av belysning ska den ha för det mysiga kvällsdoppet? Alla dessa punkter är viktiga att ha med i din design för att det ska bli så bra som möjligt. 

När det gäller material beror det också på hur du ska bygga. Många förtillverkade pooler är gjorda i kolfiber eller plast, beroende på hur stora dom är. Men om du bygger en egen pool kan det vara enklare att bygga din pool i cement och gjuta upp väggar och golv. Efter det "klär" man givetvis poolen i något material som t ex klinker eller liknande. 

Hur ska byggprocessen gå till?

Känner du att du kan bygga din egen pool eller blir det ett bättre alternativ att anlita en firma? Det finns bra poolbyggare runt om i Sverige som kan hjälpa dig med jobbet. Men det blir givetvis mycket dyrare när andra ska göra jobbet. Så om du kan bygga själv kommer du spara mycket pengar på det. Om du känner dig taggad, men behöver mer tips, kan du kolla olika videos på Youtube där du kan få bra tips och idéer på hur du ska gå tillväga. Många videos är väldigt detaljerade och visar med mycket detalj hur du bygger en pool steg för steg. Så om du är praktiskt lagd, kör bygget själv och få ett härligt sommarminne. Om det skulle bli kämpigt med något moment kanske du har en kompis som kan hjälpa dig med några detaljer.

Installation och färdigställande

Efter att poolen byggts finns det fortfarande många detaljer att ordna. Det ska installeras rätt material på väggarna (om den är gjuten) och sen ska inkommande vatten och el installeras. Detta kan du också göra om du känner dig manad och kunnig, men om du inte vill riskera något så är det bra att ta hjälp av en elektriker och rörmokare. Dom kommer se till att allt är gjort på rätt sätt och dom lämnar även garanti på allt dom gör. 

Sen ska området runt omkring poolen också göras klart. Du kanske ska ha ett snyggt trädäck runt eller bara din vanliga gräsmatta. Men hur du än har tänkt så kräver det arbete och tid för att göras klart. Så planera detta sista steget noga för att allt ska komma på plats på rätt sätt.

Underhåll poolen för att den ska hållas sig fin

Med bra underhåll kommer poolen vara fin och ren hela sommaren och sen klara sig fint även under vintern. Ett bra underhåll innebär bra städning och skötsel under badsäsong och sen en ordentlig förberedelse när det närmar sig vintern med täckning. Så ha ett bra schema för allt detta så att poolen håller sig ren och snygg.