IVL har framfört synpunkter angående förslaget att införa gränsvärden för klimatdeklarationer av byggnader. Organisationen stöder idén men anser att de föreslagna gränsvärdena inte är tillräckligt ambitiösa. De bör åtminstone motsvara Sveriges klimatmål och målen i den strategiska färdplanen för bygg- och anläggningssektorn.
Enligt Åsa Thrysin, expert på hållbart byggande vid IVL Svenska Miljöinstitutet, är det positivt att gränsvärden införs, men de behöver vara mer utmanande för att driva den nödvändiga förändringen och omställningen. IVL anser att den teknik och kunskap som krävs för att uppnå mer ambitiösa gränsvärden redan finns tillgänglig och efterfrågas av många aktörer i branschen.
Martin Erlandsson, forskare vid IVL Svenska Miljöinstitutet, påpekar att bygg- och fastighetssektorn är redo att möta utmaningen och att det finns klimatförbättrade produktalternativ tillgängliga. Han refererar även till färdplanen för sektorn som fastställer ambitiösa mål för att minska klimatpåverkan.
IVL betonar vikten av att gränsvärden införs snarast då både Sverige och bygg- och fastighetsbranschen redan ligger efter i klimatomställningen. Organisationen förespråkar även att gränsvärdena skärps tidigare än de fem år som föreslås och att detta ska göras i enlighet med vetenskapligt baserade minskningstakter.
IVL understryker även vikten av att inkludera fler typer av byggprojekt i klimatdeklarationen, såsom renoverings- och ombyggnadsprojekt. Idag utgör dessa cirka 30 procent av de totala utsläppen av växthusgaser från bygg- och fastighetssektorn.
Pelle Beckman, verksamhetsledare för Byggsektorns Miljöberäkningsplattform vid IVL, betonar att lagstiftningen måste omfatta även dessa projekt för att minska sektorns totala utsläpp av växthusgaser.
Hela remissvaret finns tillgängligt på regeringens webbplats.