Berlin bygger ett exilmuseum där historia möter nutid

Arkitekternas illustration av det framtida Exilmuseét i Berlin, Tyskland. Bild: Büro Happold

Ett nytt Exilmuseum byggs för närvarande bakom de kvarvarande fasaderna till den historiska järnvägsstationen Anhalter Bahnhof i Berlin, där tusentals människor en gång flydde från Nazityskland under 1930-talet. Museet, som förväntas bli en viktig kulturell och historisk institution, utvecklas för att berätta historierna om de som tvingats fly sina hem på grund av krig eller förtryck, både historiskt och i modern tid.

Förmodligen har man även tänkt på de 1,1 miljon ukrainska flyktingar som har kommit till Tyskland under de senaste åren.

Öppningar i tegelfasaden som skapas genom att rotera tegelstenarna kommer att erbjuda inramade vyer över Berlin samtidigt som det skapar ett vackert flimrande ljus inne i den dramatiska trevåningsfoajén. Bild: Dorte Mandrup/MIR.

Designen för det nya museet, skapat av arkitekt Dorte Mandrup, kännetecknas av en mjukt böjd bågstruktur som visuellt omfamnar den återstående delen av Anhalter Bahnhof. Buro Happold, en ingenjörsfirma, har spelat en avgörande roll i projektet genom att erbjuda expertis inom strukturell och byggnadsteknisk ingenjörskonst.

Vidsträckta valv

De har utvecklat icke-standardiserade lösningar för att skapa de vidsträckta valven och det arkformade utseendet på marknivå, samtidigt som belastningen på ytterstrukturen minimeras.

Museets design innefattar utmaningen att skapa en byggnad med minimalt antal bärpunkter, vilket liknar fundamenten för en brokonstruktion. Genom att integrera slanka stålpelare i glasfasaden uppnår man stödet som en tegelfasad skulle erbjuda, samtidigt som man upprätthåller byggnadens estetiska transparens.

Ett modern och hållbart arkitektoniskt verk

Det planerade museet kommer att sträcka sig över en yta på 8,000 kvadratmeter och inkludera utställningsområden, utbildningsfaciliteter, en butik och en restaurang med en utomhusterrass. Ett öppet torg kommer att skapas mellan den historiska fasaden och den nya byggnaden.

 

Utöver att ge nytt liv åt historierna om de som drivits till exil, kommer museet även att belysa miljontals människors fördrivning i dagens värld. Museets fasad kommer att präglas av breda valv och användning av gula tegelstenar som reflekterar de ursprungliga materialen som användes i Anhalter Bahnhof.

Innovativa byggtekniker och en framtidssäkring

Arkitekterna hos Buro Happold har tagit fram strategier för att integrera de historiska grundarna av den gamla järnvägsstationen i den nya strukturen, vilket undviker kostsamma och komplexa förfaranden för att riva dessa för nya grundläggningsarbeten. Företaget har även rekommenderat att placera de flesta av byggnadens tekniska system på toppen av byggnaden för att minimera behovet av källarutrymme.

Medan utställningarna initialt planeras att vara multimedia-baserade, har man även planerat för möjligheten att i framtiden kunna modifiera utrymmena för att visa historiska artefakter, vilket skulle kräva klimatkontroll och justering av relativ luftfuktighet.

En historisk plats får nytt liv

Projektet är inte bara en teknisk bedrift utan också en betydelsefull kulturell och historisk satsning. Det nya Exilmuseet i Berlin är tänkt att stå som en påminnelse om de tvångsförflyttningar som ägt rum i Tysklands historia och som fortfarande sker i många delar av världen idag. Med sina innovativa lösningar och sitt engagemang för hållbarhet och historia, är museet inställt på att bli en viktig plats för reflektion och lärande.

Källa: Projektet: Berlins Exilmuseu