Nytt industriområde vid E18 får lada-inspirerade byggnader och hållbarhetsfokus

Karlstad siluett. Pressbild: Karlstads kommun

Norr om Bergviks handelsområde, på den norra sidan av E18, kommer ett nytt industri- och verksamhetsområde att etableras. Den första tomten är nu tilldelad, och den byggnad som planeras får inspiration från det gamla jordbrukslandskapet och kommer att ha en lada-liknande design.

Efter en markanvisningstävling har det beslutats att markanvisningsavtal kommer att tecknas med Helix Lokaler AB och Lancea Holding AB för tomten närmast E18. De avser att etablera tre verksamheter i den kommande byggnaden:

  • Kontor och verkstad för Radiator VVS AB
  • Däck- och personbilsverkstad
  • Butik och lager

Bevarandet av natur- och kulturmiljön

Eriksberg, som idag är jordbruksmark med kulturhistoriska värden, kommer nu att omvandlas till ett industri- och verksamhetsområde. Kommunen vill bevara dessa kulturhistoriska värden under omvandlingen.

- Att bevara kulturmiljön på Eriksberg har varit ett mål från början. Det känns därför passande att den första etableringen, som dessutom kommer att synas från E18, har en tydlig koppling till områdets historia. Det visar att detta inte är ett vilket industriområde som helst, säger Monika Bubholz (MP), ordförande i teknik- och fastighetsnämnden.

Hållbarhet i fokus

Kommunens mål är att hållbarhet ska genomsyra hela verksamhetsområdet. Detta inkluderar allmän infrastruktur, som ska hållbarhetscertifieras enligt det internationella systemet Breeam Infrastructure.

- I praktiken innebär detta att projektet kommer att ställa högre krav på bland annat masshantering, transporter, dagvattenhantering, material och drift. Det innebär också att miljön utformas så att både natur och människor trivs, med grönska, vatten, gång- och cykelvägar samt sociala stråk, säger Monika Bubholz.

Tilldelning av övrig mark

Den aktuella markanvisningen är resultatet av en markanvisningstävling. Övrig mark kommer att tilldelas baserat på intresseanmälningar. Kommunen planerar att fatta beslut om kriterier för marktilldelning under hösten.

- Om inget oförutsett inträffar borde övrig mark kunna tilldelas under vintern 2024/2025. Infrastrukturarbetet startar i början av 2025, och verksamheterna förväntas få tillgång till marken under första kvartalet 2026, berättar Fredrik Nilson, verksamhetsområdeschef på teknik- och fastighetsförvaltningen.