NCC bygger Ångermanlands nya tingsrätt

Ångermanlands tingsrätt. Illustration: Wester Elsner Arkitekter

NCC har fått i uppdrag av Härnösand Seminariet, ett dotterbolag till Smedjan Samhällsfastigheter AB, att genomföra en om- och tillbyggnad av Ångermanlands nya tingsrätt i Härnösand. Uppdraget, som är en totalentreprenad, har ett ordervärde på cirka 180 MSEK.

Den befintliga byggnaden, en äldre skolbyggnad med en bruttoarea på cirka 2 600 kvadratmeter, kommer att kopplas samman med en tillbyggnad. Utöver att skapa Ångermanlands nya tingsrätt kommer NCC även att riva en byggnad från 1950-talet som tillhör skolbyggnaden.

Henrik Fredriksson, VD på Smedjan Samhällsfastigheter AB, betonar målet att bygga för framtiden utan större åtgärder de kommande 30 åren. Han understryker kraven på lösningar och material med lång livslängd och uttrycker förtroende för NCC:s erfarenhet av att bygga säkerhetsklassade byggnader.

Tillbyggnaden kommer att omfatta 2 800 kvadratmeter och byggas i tre plan, där särskilt fokus läggs på materialval, gestaltning, detaljer och utförande. Parkområdet nära byggnaden kommer att bevaras, medan marken där befintliga byggnader rivs kommer att omvandlas till parkering, lastintag och intag för frihetsberövade.

Petter Lundqvist, affärsansvarig på NCC Building Sweden i Norrland, påpekar att säkerhetsklassade projekt innebär extra utmaningar med höga krav på kommunikation, logistik och informationssäkerhet. Han uttrycker glädje över att ha fått förtroendet att skapa en effektiv arbetsplats för Ångermanlands nya tingsrätt från både Smedjan Samhällsfastigheter och Domstolsverket.

Affären, med ett ordervärde på cirka 180 MSEK, kommer att registreras i affärsområde NCC Building Sweden under första kvartalet 2024. Byggstart är planerad till april 2024, och projektet förväntas vara klart i mars 2026.