Hemsö och K21 bygger miljövänlig förskola i Råssbyn, Uddevalla

Birgitta Andersson, projektledare samhällsbyggnad, Tobias Lagerwall, projektchef Hemsö och Simon Hagman, projektchef K21 framför bygget av Forshälla-Strands förskola i Råssbyn. Foto: Uddevalla kommun

I Råssbyn pågår byggandet av Forshälla-Strands förskola, som kommer att rymma upp till 160 barn. Förskolan planeras att färdigställas vid årsskiftet 2024/25 och kommer att erbjuda generösa utomhusytor.

"Äntligen har vi påbörjat konstruktionen av vår nya förskola i Råssbyn. Behovet av fler förskoleplatser är stort i detta område, så det känns mycket tillfredsställande att vi nu tar itu med det," säger Roger Ekeroos, ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Forshälla-Strands förskola byggs på två plan och kommer att inkludera åtta hemvister med fyra markplansentréer till olika hemvister. Fastighetsbolaget Hemsö driver projektet och kommer att äga byggnaden enligt ett samverkansavtal som hyrs ut till kommunen. K21 är entreprenören för byggprojektet.

"Forshälla-Strands förskola kommer att likna Ljungs-Hälle nya förskola i Ljungskile på många sätt. Vi lägger stor vikt vid bygg- och inredningsmaterial för att skapa en byggnad som är hälsosam, miljövänlig och energieffektiv. Det är av stor vikt för Hemsö att använda material som gynnar både barn och vuxnas hälsa, och därför strävar vi efter att certifiera förskolan enligt Svanen," säger Tobias Lagerwall, projektchef på Hemsö.

Förskolan kommer att använda bergvärme, solceller på taket och utformas med en olivgrön nyans. Utomhusytorna kommer att vara kuperade och uppdelade i olika sektioner med planteringar av buskar och träd, trappor, gångar, vindskydd och en liten scen.

Inuti förskolan kommer det finnas olika rum som grupprum, skötrum, vattenlek, samlingsrum/hemvist, tillagningskök, ateljéer och ett gemensamt torg/matsal där barnen kan äta.

"Vi har etablerat ett gott samarbete med Hemsö och involverar även kommunens förskolepersonal i byggprocessen för att få insikter från dem som kommer att använda byggnaden. Vi tror att detta kommer att bli en fantastisk förskola," säger Birgitta Andersson, projektledare inom samhällsbyggnad.

Bygget av Forshälla-Strands förskola håller sig enligt tidplanen. Mark- och pålningsarbeten påbörjades i juni, och sedan dess har bottenplatta och väggar till bottenvåningen samt bjälklaget till plan två blivit färdiga. Fönstermontering pågår för närvarande på bottenvåningen, och byggentreprenören har börjat gjuta betongväggar till andra våningen.

"Vi ligger bra till i tidplanen och tror att vi kommer att ha tätt hus till vecka 10 nästa år. För närvarande pågår arbeten med de stombärande delarna i huset, och fasadarbeten genomförs parallellt med grovplanering av utemiljön," säger Simon Hagman, projektchef på K21.