År 2014 sade Catharina Elmsäter-Svärd tack och adjö till politiken efter 35 år i dess tjänst. År 2017 blev hon vd för organisationen Byggföretagen. Byggbranschen är i hög grad mansdominerad. Jämställdhet är därför en av hennes hjärtefrågor och miljön en annan.
Men kriminella företag inom byggsektorn väcker hennes vrede och Byggföretagen deltar aktivt i kampen mot oseriösa företag. Sund konkurrens är den viktigaste frågan för deras medlemmar. Hon blev medlem i Moderat skolungdom redan på högstadiet. Det var avstampet för en lång och framgångsrik politisk karriär för Moderaterna, bland annat som kommunpolitiker i Södertälje och som finanslandstingsråd i Stockholm. År 2010–2014 var hon infrastrukturminister i Fredrik Reinfeldts regering och under en kortare tid 2012 samtidigt även försvarsminister. Tolv år som riksdagsledamot hann det också bli. Men hon är ändå ingen politisk broiler, i varje fall inte helt genomstekt, eftersom hon var chef för Stadshotellet i Södertälje mellan 1987 och 1995.
Catharina Elmsäter-Svärd fick “tävla” om jobbet som vd för Byggföretagen med andra välmeriterade kandidater.
– När jag träffade rekryteringsgruppen hade jag bestämt mig för att “vinna tävlingen”. Och det gjorde jag också. Frihet under ansvar kännetecknar min ledarstil. Jag ger därför mina medarbetare ett stort förtroende. Jag blir inte bättre än vad medarbetarna är. Min uppgift är att peka ut verksamhetens färdriktning och sedan få alla med mig på resan, säger hon.
En coach för ett toppat team
“Bättre lyss till den sträng som brast, än att aldrig spänna en båge”, skaldade Verner von Heidenstam.
–Jag är coachen som hjälper medarbetarna att nå sin fulla potential. Rädslan för att göra fel kan vara hämmande. Men alla kan misslyckas. Det viktigaste är man lär sig något av misstagen, menar Catharina ElmsäterSvärd. Hon ger ett glatt, chosefritt och engagerat intryck.
– Att få människor att må bra och att verka för det goda samhället har alltid varit en röd tråd för mig. Tidigare var politiken mitt verktyg. I min roll som vd för Byggföretagen har jag nytta av min politiska erfarenhet på flera sätt. Bland annat kan jag förklara för våra medlemsföretag hur politiker agerar, varför de inte agerar och hur den politiska beslutsprocessen fungerar. Byggföretagen verkar också som lobbyister gentemot politikerna, säger, Catharina Elmsäter-Svärd
Gillar ishockey och håller på SSK
Hon har tidigare varit ordförande i Södertälje SK, en klubb som fostrat många landslagsspelare men nu spelar i den nästa högsta serien, Hockeyallsvenskan. En come back i SHL, den högsta serien, står kanske lika högt på hennes önskelista som en moderatledd regering efter valet 2022? Hon gillar också musik; allt från Mozart till hårdrock och sjunger gärna nubbevisor på festerna.
– Jag blir glad när Södertälje gör mål men också när vi får respons från våra medlemsföretag för det vi gör för dem, säger Catharina Elmsäter-Svärd.
Hon vill tona ner polariseringen mellan facket och medlems- och arbetsgivarorganisationen Byggföretagen som har fem olika fackförbund som motparter.
– Facket är våra kompisar, så det är bättre att kroka arm och gemensamt verka för det båda parter tror på. Förvisso finns det åsiktsskillnader men då handlar det om att ge och ta i förhandlingarna och kunna kompromissa. Kommer inte vi och facket och överens bestämmer i stället politikerna spelreglerna, oftast genom lagstiftning. Det vill både vi och facket undvika. Men ibland kan en lagstiftning ändå vara nödvändig. Då måste vi i så fall vara överens med facket om den, säger Catharina Elmsäter- Svärd.
LAS måste moderniseras
I januariavtalet 2019 enades Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet de gröna om att arbetsrätten (LAS) ska moderniseras. Grundregeln har länge varit “sist in, först ut”. Men arbetsgivarna får undanta personer med specialistkompetens från turordningsreglerna.
– Lagen om anställningsskydd (LAS) skapar inlåsningseffekter. Vissa, som kanske inte trivs på jobbet, drar sig för att söka en ny anställning eller byta jobb av rädsla för att bli “utlasad”. Arbetsgivaren blir också bakbunden genom att inte kunna säga upp någon som jobbat många år i verksamheten men inte passar in där längre. LAS måste därför anpassas till dagens arbetsmarknad för att öka rörligheten, utan att det skapar otrygghet, säger Catharina Elmsäter-Svärd.
Byggföretagen har strax under 4 000 medlemmar men det finns plats för fler. – Ju fler medlemmar vi har, desto starkare blir vår röst mot myndigheter och politiker. Vi stöttar medlemmarna på olika sätt, bland annat med rådgivning och hjälp till självhjälp. Det finns guider och mallar på vår hemsida, till exempel för avtal och de handlingar som myndigheterna kräver. Medlemskapet inkluderar även försäkringar, juridisk hjälp och förhandlingshjälp med mera. Att vara medlem i Byggföretagen är också ett kvitto på att företaget vill följa lagar och regler. Det är ett krav från oss, säger Catharina Elmsäter-Svärd.
Ger medlemmarna en hjälpande hand
Byggföretagen hjälper även medlemmar och beställare med att kontrollera att de samarbetar med justa företag.
– Vi jobbar också, tillsammans med facket, aktivt för att minska risken för olyckor på byggarbetsplatserna, bland annat genom utbildning och information. Glädjande nog har antalet olyckor minskat under de senaste 20 åren, men varje dödsolycka är en för mycket. Arbetsmiljön har också blivit bättre. Det leder i sin tur till en minskad sjukfrånvaro, säger Catharina Elmsäter-Svärd.
Jämställdhet är en hjärtefråga för henne. Under läsåret 2019–20 var bara drygt tio procent av eleverna på bygg- och anläggningsprogrammet kvinnor.
– Vi driver på gymnasieskolorna för att få dem att anpassa utbildningarna så att tjejer blir intresserade. Målet är att fler tjejer ska söka till bygg- och anläggningsprogrammet och fullfölja det. Vi riktar även kampanjer till tjejer för att informera om byggbranschen och öka dess attraktionskraft. En annan viktig uppgift är att förändra attityden och företagskulturen i byggbranschen, så att alla känner sig välkomna och respekterade. Vi underlättar också för nyanlända och personer med funktionsnedsättning att kunna få jobb inom byggsektorn, säger Catharina Elmsäter-Svärd
Ett stort behov av flera medarbetare
– Byggbranschen har ett stort rekryteringsbehov, bland annat till följd av att många äldre går i pension. Det handlar inte enbart om byggnadsarbetare. Vi behöver även välutbildade ungdomar med goda datorkunskaper och fler som kan jobba som projekt eller arbetsledare. Det behövs också fler rörmokare, elektriker, glasmästare och andra hantverkare, säger Catharina Elmsäter-Svärd.
Regeringen har tillsatt en delegation för få bukt med den arbetslivsrelaterade kriminaliteten, bland annat inom byggsektorn. Catharina Elmsäter-Svärd ingår i delegationen.
– Byggföretagen har en nolltolerans när det gäller fusk och svartarbete. Vi välkomnar därför regeringens initiativ för att motverka arbetsmarknadskriminalitet. Det behövs kunskap, ansvarstagande, en bättre regelefterlevnad och andra kraftfulla åtgärder för att komma till rätta med kriminaliteten, oavsett bransch, säger hon.
“Inhemsk cementproduktion det bästa”
Regeringen har gett Cementa ett tillfälligt tillstånd att bryta kalk i Slite på Gotland för cementproduktion till och med den 31 december 2022. Men Urbergsgruppen, en förening som verkar för en långsiktig hushållning med jordens naturresurser, har överklagat beslutet till Högsta förvaltningsdomstolen. Troligen kommer även fler att göra detsamma.
Cement ingår i den betong byggbranschen inte klarar sig utan. Trä är i viss mån ett alternativ till betong men man kan inte göra bottenplattor av trä.
– Import av cement är det enda alternativet till en inhemsk produktion. Att importera cement, till exempel från Kina, innebär långa transporter. Vi vet heller inte hur cementen är producerad i kinesiska eller andra utländska fabriker; både vad gäller miljön och arbetsförhållandena. Dessutom krävs investeringar i infrastrukturen i Sverige; bland annat nya hamnar och fartyg för att kunna importera cement. Cementens kvalitet måste också testas, liksom betongens egenskaper. Det är både dyrt och tidsödande. En inhemsk cementproduktion, med minsta möjliga miljöbelastning, är därför det bästa alternativet, anser Catharina Elmsäter-Svärd.
Dyrare byggmaterial i pandemins spår
Coronapandemin har bidragit till en ökning av priserna på byggmaterial.
– Stängda hamnar och ett minskat utbud av byggmaterial ligger bakom prisökningen. Men även bris på halvledare påverkar priset eftersom de bland annat används i fastigheternas datoriserade styr- och reglersystem. Pandemin kan också leda till ekonomisk oro hos beställarna med ett minskat byggande som följd. Det är givetvis negativt för våra medlemmar. De stränga kreditrestriktionerna för privatpersoner hämmar indirekt bostadsbyggandet. Bostads- eller byggbolagen måste ha ett visst antal köpekontrakt undertecknade för att företagen i sin tur ska få uppta lån, berättar Catharina Elmsäter-Svärd.
I dag står bygg- och anläggningssektorn för en femtedel av Sveriges klimatpåverkan. Riksdagen har beslutat att Sverige ska ha ett nettonollutsläpp av växthusgaser år 2045.
– Färdplanen för en klimatneutral och konkurrenskraftig byggsektor skär genom hela värdekedjan med ett helhetsfokus inom miljöområdet. Alla inom byggsektorn ska delta i miljöarbetet. som omspänner allt från planering och genomförande till rivning, slår Catharina Elmsäter-Svärd fast. Det är idag svårt för många att få en bostad till en rimlig kostnad, vare sig det handlar om en hyres- eller bostadsrätt.
– Det beror på en stor efterfrågan men ett för litet utbud. Vi vill ha ett högt och jämnt byggande och inga toppar och vågdalar, säger Catharina Elmsäter-Svärd. När coronaviruset, som hela världen kämpar mot, till slut besegrats återvänder säkert framtidstron. Då kan kampen mot bostadsbristen i stället börja. En kamp där både byggbranschen och de som söker bostad förhoppningsvis blir vinnare.