Matsilverfabrik förvandlas till bostäder

I kvarteret Hejaren 16 legeras nytt med gammalt. Bild: Besqab
I kvarteret Hejaren 16 legeras nytt med gammalt. Bild: Besqab
I kvarteret ligger även ett helt nybyggt gårdshus. Bild: Besqab
I kvarteret ligger även ett helt nybyggt gårdshus. Bild: Besqab

En gammal matsilverfabrik i Sundbyberg har byggts om till bostäder. Fasader, fönster och trapphus har fått skyddsbestämmelsen q, vilket innebär att de inte får förvanskas eller anpassas till omgivande bebyggelse.

I kvarteret Hejaren 16 legeras nytt med gammalt i en ny originell förpackning där historiken sitter i väggarna och sätter sin särprägel på interiören.
– Det är ett hus med gammal charm, högt i tak och udda planlösningar, säger Lotta Niland på Besqab Projekt & Fastigheter som är byggherren.

Byggnaden, som ligger som en rektangulär solitär på Kyrkgatan vid Kyrkparken i Sundbyberg, har hängt med i över 80 år och under tidens gång anpassats för olika verksamheter.

Rykande åtgång
Senast huserade en yrkesskola i byggnaden. Arkitekten bakom ombyggnaden, Lars Nordling, har kallat den för ”en av Sundbybergs mest intressanta industribyggnader”.

Sammanlagt 20 bostadsrätter i storleksordningen 2 till 4 rum och kök har Besqab lyckats spränga in i den gamla matsilverfabriken.

Bostäderna har haft en rykande åtgång.– Försäljningen blev aldrig någon stor fråga eftersom alla bostäder såldes vid säljstarten, säger Lotta Niland.

Även lägenheterna i ett helt nybyggt gårdshus som ligger i samma kvarter såldes i ett svep vid säljstarten. Totalt rymmer de båda husen ett drygt 40-tal lägenheter.

Rymliga trapphus
Den nästan sekelgamla byggnaden har totalrenoverats vilket gör att den i praktiken håller samma standard som ett nyproducerat flerbostadshus. Men de stora fönstren, de ljusgrått putsade fasaderna och granitfrisen kring entrén är alla inslag från matsilvertillverkningens dagar. Likaså de rymliga trapphusen.

Just trapphus är något som det annars brukar snålas med i nyproduktion av lätt insedda skäl: det är en yta som inte går att sälja eller hyra ut. Men ett rymligt trapphus har sina fördelar, det gör det lätt att manövrera med en barnvagn samt bära in matkassar eller möbler från hissen.  Ett rymligt trapphus kan få en liten lägenhet att verka större och en stor lägenhet att inte verka mindre än den är – ett givet plus som det är svårt att sätta någon prislapp på.

Fyra meter i takhöjd
Ett annat klockrent säljargument för de nya bostäderna – om det nu hade behövts något sådant – är takhöjden, som i vissa lägenheter är fyra meter. 

Ett par lägenheter utformas som ateljélägenheter i etage och högst upp i det långsmala huset finns takvåningar med terrass. Alla lägenheter får balkong, terrass eller loggia i söder eller väster.

Vilka har då valt att sätta bo i Silverfabriken?
– Det är en blandad målgrupp, alltifrån barnfamiljer till äldre par som har sålt villan, säger Lotta Niland.

Pulserande liv
Även om Sundbyberg är en satellitstad strax nordväst om Stockholm är det ingen villastad. Sundbyberg präglas av typisk stadsbebyggelse med ett pulserande liv dag som kväll. Det är tätt mellan husen och det finns gott om smålägenheter. Här finns också många ombyggda industribyggnader liknande Silverfabriken, liksom en mängd flerbostadshus från 30- och 40-talen.  Silverfabriken ligger dock inte mitt i smeten utan lite avskiljt i parkmiljö, men ändå på kort promenadavstånd från Sundbybergs centrum.

En ovanlig lösning till glädje för de inflyttande barnfamiljerna är barnvagnsförråd som ligger i direkt anslutning till entrén.

Planlösningar är utformade för att släppa in så mycket ljus som möjligt från de stora fönstren.

Det är öppet mellan kök och vardagsrum och det finns rymliga förrådsmöjligheter med klädkammare i alla lägenheter.

 

Fakta
Om- och nybyggnad av flerbostadshus

Byggherre: Besqab

Entreprenadform: delad

Arkitekt: Björk & Nordling Arkitektkontor

Omfattning: cirka 40 lägenheter

Tidsram: vår 2008-vår 2010