De årliga Brandskyddsledardagarna är ett branschöverskridande forum för alla de som arbetar med brandsäkerhetsarbete på sin arbetsplats. Men interaktionen och de kompetenshöjande satsningarna för den här yrkesgruppen fortsätter året om inom nätverket Brandskyddsledarna.
Med 250 medlemmar och en historia som sträcker sig tillbaka till 1994 är nätverket Brandskyddsledarna i Brandskyddsföreningens regi ett etablerat forum för personer med brandskyddsansvar oavsett företag, organisation och bransch.
– Ändå är vår uppskattning att vi skulle kunna bli dubbelt så många, säger Lars Brodin på Brandskyddsföreningen. Vi började som ett nätverk för alla de som gått vår brandskyddsledarutbildning men öppnade sedan upp oss för alla i professionen. Tanken är att det här ska vara ett nätverk där man kan hämta stöd och nya intryck i sitt yrke.
Som medlem kan man delta i de tematräffar som arrangeras för olika branscher och ämnesområden. Därutöver har man tillgång till en kunskapsbank med allehanda faktaunderlag och material i form av exempelvis tidningsartiklar och rapporter. Även det sorteras branschspecifikt.
Medlemmarna är stommen
Stommen i nätverket är en arbetsgrupp med representanter från medlemmarnas alla branscher. På så vis förankras kopplingen mellan nätverk och arbetsliv. De olika branschernas agendor styr innehållet i Brandskyddsledarnas aktivitetsprogram.
– En viktig utgångspunkt i vårt arbete är att vara ett nätverk med aktiva medlemmar. Man deltar förhoppningsvis i de seminarier som arrangeras och just därför är arbetsgruppen så viktig. Gruppens kunskap är en förutsättning för att vi ska kunna presentera ett program som engagerar våra medlemmar.
Lars Brodin vittnar om de stora skillnaderna i brandskyddsarbete mellan olika branscher. Industrin har länge legat framkant, inte minst eftersom en olycka för dem kan få förödande ekonomiska konsekvenser. Ofta är det först när en allvarlig incident inträffat som en bransch ”vaknar till” med full kraft.
– Här fyller nätverket en viktig funktion. Ju fler vi är som sluter upp gemensamt desto starkare ställning och driv får vi i vårt arbete. Samtidigt kan olika branscher lära och inspireras av varandra utan att tumma på det som är unikt för den egna agendan.
Många brandskyddsledare tampas med det Lars Brodin beskriver som en ”kunskapslucka” ute på företagen. Det handlar om att ledningen inte inser vikten av ett fungerande brandskyddsarbete. Förvisso är ansvarsfördelningen tydlig i lagtexten men vad det i praktiken innebär är desto mer diffust för ett företags medarbetare.
– Både bland chefer och i de nedre leden finns en begränsad förståelse för att brandskydd är något man behöver arbeta med. Vi får ofta höra från våra medlemmar att det inte verkar ligga i mänsklighetens natur att lägga fokus på potentiella olyckor. Men företagskulturen kan i de här fallen vara avgörande. Medarbetarna agerar som cheferna och därför är det viktigt att göra dem till goda föredömen i brandskyddsfrågor.