Ryssland lägger allt mer pengar på armén, medan beroendet av socialhjälp har blivit större än under sovjettiden, enligt uppgifter i den oberoende tidningen Novaja gazeta.
Rysslands regioner har försökt genomföra presidentens ”majdekret”, men bördan har visat sig allt för tung att bära. Mellan 2013 och 2016 har regionernas budgetar minskat, utgifterna för utbildning med 18 procent, för sjukvård med 3 procent och för bostadssektorn med 22 procent, har experter på Världsbanken räknat ut.
Ryssland satsade 2015 två gånger mindre på sjukvård än genomsnittet för länderna inom EU, men tre gånger mer på det nationella försvaret. Om den typen av budgetprioriteringar upprätthålls under ytterligare ett antal år kommer det att leda till att de ryska utgifterna för den sociala sektorn kommer att kunna jämföras med betydligt fattigare länders.
Större delen av Rysslands befolkning börjar hålla sig till samma beteendemodell i krisen, nämligen passiv anpassning till ogynnsamma yttre förutsättningar. Det är bara 15 procent av ryssarna som tar till mer aktiva metoder för att försöka anpassa sig, som att höja sin kompetens eller leta efter extra utkomst, visar en undersökning från Institutet för social analys och prognostisering vid Ryska akademin för folkhushållet och statlig tjänst.